StoryEditor

Lacnejší byt si môžete vyjednať

02.11.2009, 23:00
Realitné kancelárie sú pripravené robiť ústupky. Vo výslednej sume aj pridanej hodnote stavby.

Predaj bytu či domu často pripomína strategickú hru, v ktorej sa obe strany snažia dosiahnuť čo najlepší výsledok. Kým realitné kancelárie vstupujú do boja o zákazníka vyzbrojené dlhoročnými skúsenosťami, bežný klient nástrahy predaja nehnuteľnosti nepozná. Cesta je niekedy jednoduchá, stačí zvoliť taktiku vyjednávania. V dôsledku krízy ponuka mnohonásobne prevyšuje dopyt a realitné kancelárie sú pripravené ustúpiť. "Mnohí dnešní klienti aj developeri chápu aktuálnu situáciu ponuky a dopytu. Pokiaľ ide o primeranú požiadavku, na ponuku, na ktorú nie je konkrétny iný záujemca, kompromis sa zvyčajne nájde,“ prezrádza Daniela Danihel Rážová, riaditeľka Bond Reality a prezidentka Asociácie realitných maklérov.

Čo si môžete vyjednať

- výhodnejšiu cenu
- pri novom byte zľavu až 10 percent
- ústretovejší splátkový kalendár
- parkovacie miesto
- kuchynskú linku
- lepšie vybavenie sanity
- služby bytových architektov
- zľavy na nákup nábytku alebo elektroniky
Zdroj: HN

Malý záujem, nižšie ceny
Cenu nehnuteľnosti ovplyvňuje množstvo faktorov a nie vždy sa s cenou dá hýbať. Dôležité je pristupovať k požiadavkám reálne. "V prvom rade je potrebné si rozmyslieť rozumnú cenu, za ktorú by ste chceli kúpiť. Rozumnú myslím preto, lebo niektorí kupujúci predkladajú premrštené a nereálne požiadavky na cenu,“ upozorňuje na základnú chybu Rážová.

Popri lokalite, infraštruktúre, občianskej vybavenosti a pridanej hodnote bytu developeri reflektujú aj na vek stavby. "Pri starých nehnuteľnostiach závisia rokovania od ponukovej ceny, s ktorou klient "príde“ na trh. Aj pri starých nehnuteľnostiach klienti dávajú majiteľom protiponuky, tí ich alebo akceptujú, alebo nie,“ vysvetľuje Rážová. Dôležitý je už spomínaný odhad ceny bytu či domu. "Pokiaľ sa na trhu objaví nehnuteľnosť za "dobrú“ cenu, záujemcov je dosť a na znižovanie ceny nie je priestor,“ upozorňuje Rážová.

Kým počet starších bytov vo vytypovanej lokalite môže byť obmedzený a priestor na zjednávanie ceny je minimálny, v novostavbách sa s takýmto problémom nestretnete. "Pri novostavbách je situácia zložitejšia, ak sa klientovi projekt páči, momentálne takmer vždy požaduje zľavu. Tá sa pri strednom segmente môže pohybovať na úrovni od dva a pol až k desiatim percentám, v závislosti od projektu,“ hovorí Rážová.

Namiesto zľavy darček
Zjednať si môžete okrem ceny aj rôzne bonusy. "Za posledný rok sa trh s nehnuteľnosťami veľmi zmenil. Investori dnes ponúkajú rôzne bonusy, zľavy, akcie a k cene bytu vám dajú napríklad aj kuchynskú linku alebo parkovacie miesto,“ prezrádza aktuálne trendy Oľga Zadňančinová, konateľka realitnej kancelárie Prominent Real. Originalita predajcov v posledných mesiacoch nepozná hranice. Podľa Martin Lazíka, generálneho sekretára Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, môžete ako bonus k bytu získať služby bytových architektov, parkovacie miesto alebo aj ústretovejší splátkový kalendár. Aj takéto ústupky na strane investora skrývajú svoje riziká. "Kuchyňu alebo auto dostanete pokojne aj na východnom Slovensku, avšak každý bonus alebo darček si klient v konečnom dôsledku uhradí. Ja odporúčam, aby sa klienti sústredili na reálne, alebo radšej znížené ceny,“ upozorňuje Andrej Churý, riaditeľ siete realitných kancelárii RE/MAX Elite.
Cenu stavby môžete upraviť aj zľavením nárokov na jej vybavenie. Kým pred krízou ste luxusný byt kúpili štandardne vybavený značkovými doplnkami, dnes investor umožňuje kúpiť rovnakú rezidenciu ako holostavbu. Jej cena v takomto prípade klesá aj o polovicu.

Prečítajte si aj:
Developer sľubuje spätnú kúpu bytu

Byť úspešný v kríze často vyžaduje enormnú dávku originality. Realitní investori sa v zápase o klienta predbiehajú v rozmanitých akciách a zľavách. Novinkou na realitnom trhu sú vianočné akcie, ktoré sme poznali skôr z potravín alebo supermarketov. K výrazným akciám, celoplošným zľavám sa pridali dokonca aj záruky investorov, že nový byt odkúpia späť.

Kríza je dnes ako prechodená chrípka

Rozsahom sa dá súčasná kríza prirovnať azda len k ojedinelej spleti hurikánov z filmu The Perfect Storm. Kolaboval súčasne vonkajší aj vnútorný trh a do toho ešte aj celý bankový systém. Pri takej prehriatej globálnej ekonomickej klíme, aká bola v posledných rokoch, sa však niet čomu čudovať. Taký je jednoducho zákon prírody, keď slnečné mesiace striedajú obdobia dažďov. O príčinách a dôsledkoch súčasnej hospodárskej krízy sa už popísalo viac ako dosť a predpokladám, že ešte veľa času a múdrych akademických hláv sa bude venovať tomu, ako takýmto situáciám predchádzať. Domnievam sa však, že so súčasným prístupom regulátorov, centrálnych bánk, respektíve jednotlivých vlád môžeme symptómy celosvetovej hospodárskej krízy len dočasne zmierňovať, no nie skutočne liečiť jej samotnú podstatu vzniku. Treba si azda zvyknúť na skutočnosť, že slovo kríza sa dlhodobo usadí v našich slovníkoch a budeme ho používať čoraz častejšie. Problémom však ostáva, že momentálny stav krízy je ako prechodená chrípka. Síce sme ju krátkodobo „rozchodili“, ale môžeme čakať, že sa kedykoľvek vráti, a to ešte s oveľa ničivejšou, ba až deštrukčnou silou.

Anketa: Ako ste pocítili dosahy krízy?

Daniela Rážová
riaditeľka Bond Reality a prezidentka Asociácie realitných maklérov

Poradňa

Zamestnávateľ nám dáva výplatné pásky každý mesiac v inom termíne. Ani výplata nechodí v presne určený deň. Má na takéto správanie zamestnávateľ právo?

01 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osamelý víťaz Lukašenko 02 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezidentská diktatúra 03 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Posledné želanie Idiho Amina 04 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Našla sa v koalícii definitívne zhoda? 05 - Modified: 2003-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko -- židovská tragédia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 19:07