StoryEditor

Nemáte hotovosť? Požičajte si

28.10.2009, 23:00

Najväčší problém s dotáciami je to, že ich dostaneme zväčša až po tom, čo kotol či slnečné kolektory nakúpime a nainštalujeme. Nám však môže chýbať potrebná hotovosť práve na nákup modernej vykurovacej sústavy či zateplenia domu. Tu vstupujú do hry banky, sporiteľne a štát, s rôznymi produktmi a výhodnými úvermi, ktoré sú zamerané práve na obnovu bývania, či napríklad na kúpu nového kotla.

Spolupracujú
Slovenská sporiteľňa ponúka podľa hovorcu Štefana Frimmera Plynoúver. Ide o partnerskú spoluprácu sporiteľne a SPP. "Klienti ho môžu využiť na kúpu nového kotla či ohrievačov a súčasne financovať zateplenie, výmenu okien a vstupných dverí." Plynoúver ponúkajú s úrokovou sadzbou 7,80 % p. a. "Tento úver poskytujeme od 1 700 až do 20-tisíc eur. Klienti dokladujú len 80 percent z výšky úveru a zvyšok môžu použiť bezúčelovo," hovorí Frimmer. Uvádza aj príklad: "Klient, ktorému poskytneme Plynoúver vo výške 5 500 eur, bude pri splatnosti sedem rokov mesačne splácať 87,17 eura."

Veľmi výhodnou možnosťou financovania rekonštrukcie domu, a teda aj zateplenia, je získanie prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Stadiaľto je možné získať peniaze až do výšky 80 percent z investície. Úroková sadzba je pritom jednoznačne najvýhodnejšia, už od 1 % p. a. Samozrejme, treba spĺňať mnoho podmienok.

Jednou z nich je podľa hovorkyne ČSOB Zuzany Francúzovej aj to, že úver zo štátneho fondu musí byť zabezpečený. "My ponúkame možnosť využiť bankovú záruku v prospech ŠFRB namiesto zabezpečenia úveru nehnuteľnosťou. Bankovú záruku vystavíme na celé obdobie trvania úveru a klient tak nemusí zakladať nehnuteľnosť."

Stavebné sporenie
Možnosť je aj stavebné sporenie, ktoré je výhodnejšie ako bežný úver, keďže má nízku úrokovú sadzbu -- 2,9 % p. a. "V súčasnosti môžu klienti prostredníctvom stavebného sporenia získať aj štátnu prémiu do výšky 66,39 eura," hovorí Francúzová. Stavebný úver môžu fyzické osoby dostať už pri nasporení 30 percent z cieľovej sumy. Nevýhodou je, že bez predchádzajúceho sporenia na stavebný úver nemáte nárok.

Aj to sa však dá vyriešiť. "Medziúver je špecifická forma úveru, ktorá umožní klientovi získať finančné prostriedky skôr, ako mu vznikne nárok na stavebný úver," vysvetľuje hovorkyňa ČSOB.

Takže nemusíte vopred sporiť, ani mať vlastnú hotovosť. Zároveň získavate aj štátnu prémiu. Aj úroková sadzba je výhodnejšia ako pri bežnom úvere. "U nás je to od 4,99 percenta. Klientovi vyplatíme až 80 percent z výšky úveru a dokladuje to dodatočne," hovorí Francúzová. Všetky stavebné sporiteľne tiež ponúkajú možnosť poistenia úveru.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:06