StoryEditor

Autori a dohodári príspevok nedostanú

30.11.2010, 23:00

Niektorí rodičia nebudú mať nárok na 300-eurový príspevok na starostlivosť o dieťa. Jeho vyplácanie je totiž podľa návrhu zákona, ktorý je práve v parlamente, podmienené vykonávaním zárobkovej činnosti poberateľa.

Podľa ministerstva práce však nepôjde o hocijakú zárobkovú činnosť. "Zárobková činnosť je v návrhu zákona definovaná ako činnosť oprávnenej osoby, ktorá je z tejto činnosti povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba, alebo z tejto činnosti podlieha výsluhovému zabezpečeniu," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva Slavomíra Sélešová.

Účelom príspevku, ktorý aj na ministerstve volajú jasličkovné, má byť pomoc rodičom, ktorí sa rozhodli pracovať a platiť dieťaťu opatrovateľku či jasle. Štát im preplatí tieto náklady do výšky 300 eur mesačne.

Niektorí nie
Spojenie nároku na príspevok na starostlivosť o dieťa s povinným dôchodkovým poistením v praxi znamená, že niektoré menšie skupiny rodičov na príspevok nebudú mať nárok. Sú totiž aj také formy práce, z ktorých povinné dôchodkové poistenie nevyplýva. Napríklad tí, ktorí budú pracovať iba na základe dohody o vykonaní práce. "Ľudia pracujúci na dohodu nebudú mať nárok na jasličkovné, avšak môžu si uplatniť nárok na rodičovský príspevok," hovorí Andrea Devánová z ministerstva.

Veľmi podobné to je so živnostníkmi, ktorí prvý rok svojej činnosti neplatia odvody, prípadne doteraz neplatili odvody a na základe opatrení ministra Mihála od januára budú mať formálnu povinnosť ich platiť. Napríklad ľudia s príjmom z autorských zmlúv síce budú mať odvodovú povinnosť už od januára, no výška ich odvodov sa vypočíta až v roku 2012 a vtedy ich aj prvý raz zaplatia. Dovtedy nebudú v systéme dôchodkového poistenia, a teda nebudú mať ani nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa. "Pre nás je dôležitá registrácia do povinného dôchodkového poistenia, či je z titulu práce človek zahrnutý v dôchodkovom systéme," pokračuje Andrea Devánová.

Záchrana -- rodičovský
Kto v systéme povinného dôchodkového poistenia nie je, jasličkovné nedostane. Zostáva tu však rodičovský príspevok -- štátna dávka, ktorá túto podmienku nemá a ktorú by mal dostať každý. Aj ten, čo neplatí odvody.

HN oslovili ministerstvo s príkladom študentky -- vysokoškoláčky, ktorá doteraz nijaké odvody neplatila a narodilo sa jej dieťa. Na materské nárok mať nebude, ale dostane rodičovský príspevok vo výške 190,10 eura. "Rodičovský príspevok sa vypláca do dovŕšenia tretieho roku veku dieťaťa, preto ho matka vo vami uvedenom prípade bude poberať tri roky," hovorí Slavomíra Sélešová z ministerstva. Obvykle matky poberajú rodičovský príspevok dva a pol roka, lebo prvý polrok poberajú materské.
Študentka nebude mať nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa v sume do 300, ak nebude mať prácu, z ktorej by bola povinne dôchodkovo poistená. Rodičovský príspevok vo výške 190,10 eura však dostane.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 12:13