StoryEditor

Na krídlach A380 našli tenké trhliny

19.03.2012, 23:00
Autor:
TASRTASR

Trhliny tenké ako vlas na krídlach A380 budú zamestnávať jeho výrobcu Airbus ešte roky. Pre najnovšie vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel to priznal programový šéf Airbusu Tom Williams. Ako ďalej podotkol, poškodené časti krídel sa na prevádzkovaných strojoch začnú vymieňať už tento rok a časti krídel z nových materiálov sa budú montovať neskôr. Lietadlá, ktoré výrobca odovzdá zákazníkom tento rok, budú mať sporné diely z doterajších materiálov. Vymení ich neskôr.

Spoločnosť Airbus očakáva, že povolenie od príslušného dozorného priemyselného orgánu dostane v druhej polovici tohto roka.
Trhlinky na krídlach objavili počas povinnej kontroly, ktorá sa musí urobiť po 1 300 štartoch a zosadnutiach strojov. Zo 71 A380 prevádzkovaných lietadiel prešlo kontrolou 20. Ďalšie prídu na rad do dvoch rokov.

Spiegel na základe svojich informačných zdrojov napísal, že výmena chybných dielov a prípadné penále leteckým spoločnostiam za obdobie opráv lietadiel vyjde Airbus na niekoľko sto miliónov eur. Šéf koncernu EADS, ktorého dcérou je Airbus, Louis Gallois odhaduje dodatočné náklady na 105 miliónov eur. Opravy firma uskutoční v rámci záručnej lehoty. Vedenie Airbusu tvrdí, že napriek výrobnej chybe sú najväčšie civilné dopravné lietadlá sveta stopercentne bezpečné.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:19