StoryEditor

Na daňové úľavy si musíte zarobiť

08.11.2011, 23:00

Minimálna mzda ovplyvňuje okrem mzdy a odvodov aj nárok na daňový bonus na dieťa a aj na zamestnaneckú prémiu. Po odpočítateľných položkách sú to ďalšie významné úľavy, ktoré znižujú výslednú daň, ktorú musíte zaplatiť. Na to, aby ste mohli využiť tieto daňové úľavy, musíte splniť základné podmienky. A tie sa od januára menia spolu so zmenou minimálnej mzdy.

Daňový bonus
Daňový bonus sa upravuje každoročne k 1. júlu, kedy sa mení aj životné minimum. Znamená to, že v prvom polroku budúceho roka môže zamestnávateľ priznať zamestnancovi bonus vo výške 20,51 eura mesačne. Od júla sa daňový bonus opäť zmení, a to o rovnaké percento, ako sa zvýši životné minimum na dospelú osobu.

Nárok na bonus nevzniká automaticky, treba si ho „zaslúžiť“. Pre zamestnancov i SZČO to znamená, že budú musieť zarobiť najmenej 6-násobok minimálnej mzdy.

Podnikateľ musí okrem toho vykázať základ dane. „Nemôže vykázať stratu, inak nárok na bonus zaniká,“ dôvodí daňový poradca Jozef Áč.

Kým v tomto roku na daňový bonus stačilo zarobiť 1 902 eur, budúci rok to už bude o 61,20 eura viac. Zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti musia v roku 2012 dosiahnuť najmenej 1 963,20 eura. Medzi ne sa zarátavajú aj príjmy zo sociálneho fondu, a naopak, nehľadí sa na príjmy, ktoré nie sú predmetom dane z príjmov, alebo sú od dane oslobodené, napríklad nemocenské dávky.

Zamestnanec môže využívať daňový bonus už aj počas roka, nielen pri ročnom zúčtovaní dane alebo podávaní daňového priznania. Nielenže musí mať u zamestnávateľa podpísané vyhlásenie a predložiť všetky požadované doklady, jeho zdaniteľné príjmy v kalendárnom mesiaci musia dosiahnuť aspoň polovicu minimálnej mzdy. V roku 2012 to bude najmenej 163,60 eura oproti súčasným 158,50 eura.

Ak sa stane, že zamestnanec dostane bonus len za niekoľko mesiacov a jeho ročné príjmy nedosiahnu 6-násobok minimálnej mzdy, daňový bonus vracať nemusí.

Ale zostávajúcu časť do ročného limitu daňového bonusu, ktorý určí rezort financií, si môže uplatniť napríklad druhý rodič. Tiež musí splniť podmienku minimálneho zárobku. „Ak takejto osoby niet, daňový bonus alebo neuplatnená časť prepadne,“ uvádza odborníčka na dane Dagmar Piršelová v publikácii Dane a účtovníctvo.

Zamestnanecká prémia
Pracujete za minimálnu mzdu? Zatiaľ platí, že aj budúci rok si môžete uplatniť zamestnaneckú prémiu, na ktorú prispieva štát. Splniť treba rovnaké podmienky – odpracovať najmenej šesť mesiacov a ročné príjmy u zamestnávateľa musia byť aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy. Prémia bude závisieť od výšky príjmov. Inak sa počíta pri príjmoch od 6-násobku minimálnej mzdy (1 963,20 eura) do jej 12-násobku (3 926,40 eura) a iným spôsobom pri príjmoch vyšších ako 12-násobok minimálnej mzdy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:13