StoryEditor

Petrovany sa stanú logistickým gigantom východu

18.03.2012, 23:00

Prešovská spoločnosť SDH vo svojom logistickom parku LCP Petrovany pri Prešove plánuje dve nové investície. Tie by mali vytvoriť 70 až sto nových pracovných miest. Od otvorenia parku v roku 2007 v ňom do dnešného dňa našlo prácu 250 ľudí.

Postupne
„Ide o využitie a zastavanie dvoch posledných voľných parciel v areáli,“ spresňuje Ladislav Mayer zo spoločnosti SDH. Skratka LCP znamená Logistické centrum Petrovany alebo Prešov. „Čo dosadiť za posledné písmeno, je možné si vybrať. Park leží v Petrovanoch, avšak tesne na katastrálnej hranici s Prešovom pri výjazde na diaľnicu do Košíc,“ vysvetľuje názov. Prvú časť parku  dokončili v roku 2007 otvorením dvoch logistických hál. V nich pôsobia logistické spoločnosti Opal FytosKuhne Nagel. „S prvou sme ako developer majetkovo prepojení. Medzi našimi najväčšími klientmi sú Syráreň Bel Slovensko a výrobca cukroviniek Fererro,“ spresnil. V rokoch 2010 až 2012 pribudli ďalšie haly. V nich pôsobia spoločnosti PPG Deco Slovakia,  Volvo Truck Slovak a Billa.

Posledná fáza
Prvá z nových investícií v hodnote troch miliónov eur by mala poskytnúť desaťtisíc štvorcových metrov kladovej plochy. V druhej etape projektanti naplánovali stavbu haly za 2,5 milióna eur. Kto presne obsadí nové priestory, je ešte otvorené. „Rozhovory s viacerými spoločnosťami ešte prebiehajú. Jeden z variantov popri skladovaní ráta aj s ľahkou priemyselnou výrobou,“ povedal. Obe stavby sú teraz vo fáze ukončeného územného konania. Prak je rovnako v susedstve  s priemyselnou zónou Záborské, v ktorej svoj nový závod stavia spoločnosť Honeywell. Obec Petrovany má ešte jednu plochu vyčlenenú na logistické účely. „Zatiaľ sa nám ju nedarí obsadiť. Záujem prejavili dve veľké obchodné siete, no ešte sa nerozhodli,“ informoval starosta Petrovian Ján Lenko.  Ak by sa obci plochu podarilo zaplniť, Z Petrovian by sa stal logistický gigant východného Slovenska. V dedine má totiž svoj veľký centrálny sklad aj spoločnosť Lidl.
Tomáš Tišťan 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:19