StoryEditor

Jeden svet na dlani

19.10.2004, 00:00

Aj tohto roku sa vo vybraných bratislavských kinách rozprúdi (v poradí už piata) prehliadka zahraničných dokumentárnych filmov o ľudských právach -- Jeden svet. Občianske združenie Človek v ohrození pripravilo 67 dokumentov rozdelených do ôsmich sekcií, ktoré mapujú problémy vo viac než tridsiatich krajinách sveta. Jednotlivé filmárske výpovede sa snažia podať rôzne uhly pohľadov na širokú škálu problematiky dodržiavania ľudských práv vo svete -- od zobrazovania vojenských konfliktov, až po život prírodných národov z celého sveta.
Návštevníci prehliadky sa opäť stretnú so sekciou Strety a stretnutia kultúr, kde sa v snímke Kde slová nestačia stanú svedkami priam intímneho zachytenia rituálov sufijských dervišov. Vo filme Rozáliin príbeh sa ďalej oboznámia s austrálskymi Aborigénmi, no navštívia aj Alžírsko, kde si vypočujú smutné príbehy chudobných Berberov. Celkom nová sekcia Prijímanie inakosti zas prináša filmy o jednotlivcoch, ktorí sa svojím správaním vymykajú zo sivého priemeru každodennosti -- ľudí fyzicky postihnutých, homosexuálov... Divák sa tu okrem iného oboznámi s príbehom ženy, ktorá sa stará o jedenásť adoptovaných detí, z ktorých každé trpí iným druhom postihnutia. Sekcia Bohatý sever -- chudobný juh ďalej prináša výpovede o nerovnováhe a obrovských rozdieloch v jednotlivých oblastiach sveta.
Už tradične je pre divákov pripravený výber Odysea migrantov, zameraný predovšetkým na problematiku utečencov, ktorí sa každoročne snažia nájsť bezpečie a ochranu v krajinách Európskej únie alebo Spojených štátoch (Calais - posledná prekážka, Čierne pasažierky či Smrť v Gibraltáre). V investigatívnej sekcii Dozvedieť sa viac sa diváci stretnú s problémami, o ktorých sa príliš veľa nevie ani nehovorí, ako napríklad problematika Balkánu či Rwandy, krajín, ktoré sa už desať rokov márne snažia vyrovnať s následkami genocídy. Sekcia Za oponou demokracie zas ponúka snímky vypovedajúce o situácii v dnešnom Rusku za Putina, vo Venezuele alebo v Taliansku. Novinkou festivalu je Jeden svet deťom -- filmy o deťoch a pre deti. Určené sú najmä žiakom a žiačkam základných a stredných škôl a projekcie budú bezplatné.
Bohatá je aj ponuka sprievodných akcií, stretnutí s hosťami, diskusií či výstav fotografií, ako napríklad výstava českej fotografky Ivy Zímovej, výstavy fotografií zachytávajúcich rodiny politických väzňov Castrovho režimu alebo výstavy Afganistan očami slovenských detí, ktorá prezentuje maľby žiakov slovenských základných škôl a žiakov zo základnej školy v obci Pofdam v Afganistane.
Festival potrvá štyri dni (20. -- 24. októbra). Projekcie prebehnú v UPC v Mlynskej doline, vo Filmovom klube IC.SK na Špitálskej ulici, v Českom centre na Hviezdoslavovom námestí a v A4 -- nultý priestor (bývalý V-Klub) na Nám. SNP. Po jeho skončení poputujú vybrané filmy do ďalších desiatich slovenských miest. Najlepšie snímky odvysiela STV v rámci Cyklu dokumentárnych filmov Jeden svet.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:09