StoryEditor

Za kúsky pôdy získajte jednu roľu

30.06.2021, 21:40
Mladí farmári sa len s ťažkosťami dostávajú k súvislým plochám, na ktorých chcú rozbehnúť poľnohospodársku výrobu. Ako situáciu vyriešil dočasne zákon? Aké sú perspektívy na scelenie pozemkov? Odpovedajú odborníci.

Odpovedá Milan Jurky predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku - ASYF

Prístup k pôde
Družstvá a agropodniky by mali vyčleniť pozemky na hospodárenie tým vlastníkom, ktorých pozemky majú v nájme a ktorí ich o to požiadajú. Vychádzajú mladým farmárom v ústrety?

Najväčším problémom Mladých farmárov je prístup k pôde. Keďže je na väčšine územia Slovenska rozdrobená na malé výmery s veľkým počtom vlastníkov, je v mnohých prípadoch nevyhnutné hospodáriť na takzvaných náhradných, presnejšie podnájomných pozemkoch.

Keďže na každý hektár je možné získať podporu, existujúce družstvá a väčšie poľnohospodárske podniky pôdu vydávajú s veľkou nevôľou. Do tohto procesu by mal vstúpiť okresný úrad, ktorý by rozhodnutím takéto pozemky vyčlenil. Zo skúseností môžeme povedať, že tento systém nefunguje.

Podľa informácií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je podľa na príslušné paragrafy zákona vydaných len 27-tisíc z pôvodných 280-tisíc hektárov. Keďže okresné úrady stále nie sú vedené z ministerstva pôdohospodárstva, tak ministerstvo nemá pod kontrolou tieto veľmi zdĺhavé procesy.

Zameranie pozemkov
Ako sa zvyknú zameriavať takzvané náhradné alebo presnejšie už podnájomné pozemky? Kto hradí práce s tým spojené?

Určuje sa na základe bonity a kvality pôdy a celková výmera predstavuje sumár výmer poľnohospodárskych pozemkov v katastri, ktoré žiadateľ vlastní. Náklady na vytyčovací plán znášajú nový nájomca a súčasný prenajímateľ rovným dielom.

Technické podklady zabezpečujú užívatelia a náklady sa delia na polovicu. Pri dohode stačí jednoduchá zmluva a aj relatívne jednoduché technické podklady. Avšak pri konaní na okresnom úrade, sú už podklady technicky náročnejšie a cena sa pohybuje v násobkoch ceny geometrických plánov.

Štát by mal financovať takéto konanie v rozsahu celého katastrálneho územia, vykonávať by sa mali na základe verejného obstarávania cez pozemkové a lesné odbory okresných úradov.

Digitalizovaný register
Mohli by ste spomenúť sporné prípady zo svojej praxe, na ktoré ste narazili?

Najčastejším problémom s ktorým sa farmári stretávajú je to, že okresný úrad nevie rozhodnúť, ktorá nájomná zmluva je pravá, pretože doterajší nájomca si uplatňuje prednostné právo. V týchto prípadoch by jednoznačne pomohol digitalizovaný register právnych vzťahov k pôde. Takýto register by sprehľadnil užívanie poľnohospodárskej pôdy a pracovníci okresných úradov by mohli bez dlhých prieťahov vydávať rozhodnutia o vzniku náhradného pozemku.

Odpovedá Jozef Urban, podpredseda Komory pozemkových úprav

Platnosť vymerania
Eliminovať rozdrobenosť vlastníctva majú pozemkové úpravy, ktoré však na Slovensku postupujú pomalým tempom. V rámci nich sa vlastníctvo pôdy aj sceľuje a prerozdeľuje. Po ich realizácii môžu tí užívatelia, ktorí hospodária na cudzích – náhradných pozemkoch, o ne prísť?

Platnosť vymerania takzvaných náhradných pozemkov má trvať do vykonania pozemkových úprav. Zákon vždy predpokladal, že sa jedná o dočasný stav. Čo nepredpokladal nikto, je, že proces vykonávania pozemkových úprav sa výrazne spomalí a v niektorých obdobiach až zastaví.

Skutočným riešením sú naozaj až pozemkové úpravy, kde sú vlastníkom naprojektované nové pozemky, ktoré sú ich pôvodným pozemkom primerané vo výmere a v hodnote, avšak je ich výrazne menej a je odbúrané spoluvlastníctvo.

Podklady geodeta
Ako sa zvyknú zameriavať takzvané náhradné alebo presnejšie už podnájomné pozemky? Kto hradí práce s tým spojené a aké podklady potrebuje geodet?

Geodet môže spracovať potrebné podklady, rozdeľovací plán a príslu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-04 13:35:36 - Feat.: - Title: Hľadáte pozemok, na ktorom budete farmárčiť? Takto si ho vyberiete 02 - Modified: 2023-08-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete získať náhradný pozemok? Musíte splniť tieto podmienky 03 - Modified: 2023-07-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako získať poľnohospodársku pôdu? Musíte dodržať tento postup 04 - Modified: 2023-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako získate späť pôdu, ktorú má v prenájme družstvo a platí vám za ňu málo? Poradia vám odborníci 05 - Modified: 2023-05-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Buď si odreže ruku, alebo zhorí zaživa. Farmár sa ocitol v situácii, ktorú by si neprial ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 19:00