StoryEditor

Podiely na zisku

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov v § 21 ods. 1 písm. d) zaraďuje medzi nedaňové výdavky na vyplácané podiely na zisku vrátane podielov na zisku (tantiém) členov štatutárnych orgánov a ďalších orgánov právnických osôb.

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ZDP) v § 21 ods. 1 písm. d) zaraďuje medzi nedaňové výdavky na vyplácané podiely na zisku vrátane podielov na zisku (tantiém) členov štatutárnych orgánov a ďalších orgánov právnických osôb.

A Podiely na zisku -- podiely na zisku sa vyplácajú z výsledku hospodárenia (zo zisku po zdanení), a preto nie sú a ani v minulosti neboli uznaným daňovým výdavkom. Závažná zmena nastáva od 1. 1. 2004 v zdaňovaní podielov na zisku -- tieto ak budú vyplácané z výsledku hospodárenia za rok 2004 v roku 2005 na základe schválenej ročnej účtovnej závierky valným zhromaždením, nebudú sa zdaňovať, t. j. podľa § 3 ods. 2 písm. c) a § 12 ods. 7 písm. c) ZDP od 1. 1. 2004 nie sú predmetom dane. Bližšie sa zdaňovaním podielov na zisku v prechodnom období roku 2004 zaoberá § 52 ods. 24 ZDP.

Ide o nasledovné podiely na zisku:
-- dividendy vyplácané akcionárom akciových spoločností,
-- podiely na zisku z účasti spoločníkov v spoločnostiach s ručením obmedzeným,
-- podiely na zisku z účasti komanditistov v komanditných spoločnostiach,
-- podiely na zisku z členstva v družstvách alebo obdobného plnenia,
-- podiely členov pozemkových spoločenstiev na výnosoch a na majetku určenom na rozdelenie medzi členov pozemkových spoločenstiev,
-- podiely na zisku tichého spoločníka.

B Odmeny členov štatutárnych a podobných orgánov

Odmeny členov štatutárnych orgánov do konca roku 2003 boli vždy nedaňovým výdavkom a zdaňovali sa ako príjem zo závislej činnosti.
Od roku 2004 je potrebné rozlišovať pri vyplácaní odmien členov štatutárnych orgánov, t. j. za čo sa tieto odmeny vyplácajú, pretože od charakteru tejto odmeny závisí ich daňová uznateľnosť a spôsob zdanenia nasledovne:
a) odmeny za výkon funkcie, t. j. za prácu v týchto orgánoch -- nesúvisia s výškou vytvoreného zisku spoločnosti, väčšinou sa vyplácajú mesačne alebo štvrťročne. Tieto odmeny za výkon funkcie a za prácu v orgánoch spoločnosti sú od roku 2004 vždy daňovým výdavkom, pričom tieto odmeny za výkon funkcie (za prácu pre spoločnosť) sú zdaňované preddavkovo podľa § 5 ods. 1 písm. d) ZDP 19-percentnou sadzbou dane,
b) podiely na zisku (tantiémy) členov štatutárnych orgánov vyplácané zo zisku po zdanení -- tieto odmeny v roku 2004, rovnako ako do konca roku 2003, u právnickej osoby, ktorá ich vypláca, sú nedaňovým výdavkom. Na rozdiel od postupu, platného do konca roku 2003, sa tieto odmeny -- podiely na zisku členov štatutárnych orgánov, ak budú vyplácané v roku 2005 zo zisku vytvoreného v roku 2004 na základe schválenia valným zhromaždením, podľa § 52 ods. 24 ZDP od roku 2005 nebudú zdaňovať, nakoľko ich zdrojom je výsledok hospodárenia po zdanení.
Súčasne treba upozorniť, že ide vždy len o tie podiely na zisku, ktoré sú vyplácané v súlade s platnými právnymi predpismi, t. j. po skončení účtovného (zdaňovacieho) obdobia a na základe schválenej ročnej účtovnej závierky valným zhromaždením, ktoré súčasne rozhodne o celkovej výške a podmienkach vyplatenia podielov na zisku spoločníkom a členom štatutárnych orgánov.
Zálohové vyplatenie podielov na zisku (tantiém) počas roka podľa § 179 ods. 5 Obchodného zákonníka nie je prípustné a podiel na zisku, vyplatený v rozpore s týmito ustanoveniami, sú spoločníci povinní spoločnosti vrátiť. Obchodné spoločnosti nie sú oprávnené vyplácať podiely na zisku preddavkovo z predpokladaného výsledku hospodárenia, ale vždy až následne na základe schválenej ročnej účtovnej závierky a po odsúhlasení valným zhromaždením. Viac sa o problematike daňovej uznateľnosti nákladov dočítate v softvérovej publikácii v CD-ROMe Daňové a nedaňové náklady (Účtovníctvo a dane, číslo: 19/2004).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:54