StoryEditor

Šancu na odškodné vám zvýši advokát

23.01.2012, 23:00

Poškodil vás lekár a chcete dosiahnuť nápravu, prípadne získať odškodné? Prv, než sa začnete sťažovať napríklad v médiách alebo sa rozhodnete podať trestné oznámenie, poraďte sa s právnikom, ktorý sa venuje problematike medicínskeho práva. "Je potrebné uvedomiť si, že pochybenie mohlo byť výsledkom nešťastnej náhody a príliš agresívna ofenzíva pacienta voči poskytovateľovi môže byť v úvode vyjednávaní kontraproduktívna," hovorí Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h & h PARTNERS.

Zbierajte dôkazy
Vy ani váš advokát však nič nezmôžete bez zdravotnej dokumentácie. Na požiadanie vám ju síce musí lekár či nemocnica sprístupniť a môžete si ju odkopírovať, no najlepšie je, ak ste zhromažďovali výsledky vyšetrení, poučenia, prijímacie správy, prepúšťacie správy už v čase, keď ste boli s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou spokojní.

Možností, kde sa sťažovať, je veľa -- od nemocnice, cez jej zriaďovateľa, úrady, lekársku komoru, alebo môžete podať trestné oznámenie. "Je potrebné poskladať taktiku, ktorá bude viesť k čo najrýchlejšiemu a najhospodárnejšiemu riešeniu problému. Nekoordinované využitie týchto možností často spôsobí predĺženie vyriešenia kauzy a nárast nákladov pacienta," hovorí Ivan Humeník. Podľa neho si pacient musí byť vedomý, že jeho akcia vyvolá zákonite aj reakciu. "Preto by mal byť najmä vo vzťahu k medializovaniu svojho príbehu opatrný, pretože nakoniec môže byť práve on zodpovedný za poškodenie dobrého mena poskytovateľa zdravotnej starostlivosti," dodáva.

Skúste sa dohodnúť
Možnosť medializácie vášho prípadu má však aj pozitívnu stránku. Ak nemocnica či lekár nechcú prísť o svoje dobré meno alebo sa chcú vyhnúť súdom, skôr pristúpia na mimosúdnu dohodu. Škodu za nich zaplatí poisťovňa. "V danom druhu poistenia je podstatné došetriť, či poskytovateľ zodpovedá za vzniknutú škodu -- či postupoval lege artis alebo non lege artis. Z tohto dôvodu sa poškodení obracajú na Úrad dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý následne prešetruje porušenie povinností poskytovateľa. Ak poskytovateľ zodpovedá za danú škodu, ktorá je poistením krytá, nie je vylúčená z poistenia ako napríklad diskriminácia, náhradu škodu poskytneme aj mimosúdnou cestou," hovorí Gabriel Tóth z Allianz -- Slovenskej poisťovne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:21