StoryEditor

Chcem byť ako Ovečkin. Alebo ako otec

27.05.2011, 00:00

Kým polovica Slovenska narieka nad tým, že tu nemáme nasledovníka Šatana či Bondru -- Andrej drie. Trénuje, korčuľuje a ... zabáva sa hokejom. Nemá to ľahké, napriek tomu (lepšie povedané práve preto), že má doslova hokej v krvi. Andrej Kollár mladší je totiž synom Andreja Kollára. Bývalého slovenského reprezentanta, hráča a už aj generálneho manažéra hokejového klubu Dukly Trenčín.

Talent v rodokmeni
"Odmalička som bol na ľade, chytilo ma to za srdce," prezrádza 12-ročný hokejista, ktorého tréner Peter Sojka označuje ako výnimočné a nadpriemerne nadané dieťa.
Vždy ho lákalo byť ako otec. "Každý deň máme tréning a aj ocino mi pridáva, ale makať treba," vysvetľuje Andrej mladší. Ten starší si, naopak, uvedomuje, že to má u neho syn ťažšie, je na neho tvrdý. "V tomto nie som veľmi objektívny, čo inému chlapcovi stačí na pochvalu, on si musí odmakať viac." Ale jedným dychom priznáva, že na pochvaly skúpy nie je. Vie, že sú motivujúce.

Na ostrí noža. Ako dvojročný
Andrej dobre korčuľuje, má šikovné ruky a čo je najdôležitejšie -- má hokejové myslenie. Na korčule sa postavil ako dvojročný, s pravidelnými hodinami začal, keď mal štyri roky. Hráva so staršími a ako každý správny hokejista chce byť raz hviezdou NHL. "Mám rád Duklu, keďže tu vyrastám, ale chcel by som byť ako Ovečkin. Páči sa mi, ako dáva góly." No na druhej stane obdivuje otca, ktorý mu radí a pomáha.

Ten vie, že to aj kvôli menu nebude mať ľahké. "Slovákom nemožno uprieť závisť, každý si povie -- aha, otecko ho tlačí, má kontakty. Ja som však kvôli nemu neutratil ani slovo. Musí sa presadiť v rovnom boji."

Hokej žije
Mladý stredný útočník má, ako inak, najradšej víťazstvá. Šport je stredobodom jeho života. Ak nie je na ľade, tak chodí s kamarátmi hrať (prekvapivo) in-line hokej. Alebo tenis, ale jedným dychom dodáva, že najobľúbenejšiemu slovenskému športu sa nič nevyrovná.

A netreba prepadnúť pesimizmu. Hoci sa všade hovorí o tom, že hokej u nás končí. No kým máme mladých, ako je Andrej, zostane len pri slovách. "Talentov je dosť. Naše deti sú dokonca aj šikovnejšie, lebo majú tento národný šport v krvi. Treba sa však zamyslieť nad systémom, ktorý ich má zdokonaľovať, a nie ich zničiť," vysvetľuje otec a manažér. Kým deti ako Andrej hokej milujú, nie je dôvod vešať hlavy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:44