StoryEditor

Draghi: Ekonomika eurozóny porastie pomaly

09.02.2012, 23:00

Európska centrálna banka plánuje aj naďalej podporovať ekonomiku eurozóny. Preto sa rozhodla ponechať základnú úrokovú sadzba bez zmeny, a to na úrovni jedného percenta. „Výhľad ekonomiky eurozóny aj naďalej zostáva zaťažený veľkou mierou neistoty, ako aj rizikom poklesu,“ vyhlásil po včerajšom zasadnutí Európskej centrálnej banky šéf Mario Draghi. Podľa jeho slov ekonomika eurozóny sa bude v tomto roku zotavovať len veľmi pomalým tempom. Finančný sektor však plánuje aj naďalej podporovať dodávaním likvidity v podobe lacných pôžičiek. Najbližšie poskytne bankám trojročné úvery už koncom februára.

Eurobanka je menej skeptická
Zatiaľ čo Medzinárodný menový fond predpokladá, že Európu už v tomto roku môže zasiahnuť recesia, eurobanka je menej skeptická. „Sme menej pesimistickí. Inflačné riziká zostávajú vyvážené,“ vyhlásil pre médiá Draghi. Podľa predbežných údajov Eurostatu sa inflácia v eurozóne v januári pohybovala na úrovni 2,7 percenta. Európska centrálna banka predpokladá, že nad úrovňou zostane aj počas ďalších mesiacov. Analytici sú preto presvedčení, že eurobanka v najbližších mesiacoch úrokovú sadzbu meniť nebude. „Nepredpokladáme, že sa sadzby budú v najbližšom období meniť. Zostanú na nízkych úrovniach,“ tvrdí analytik Capital Markets Martin Cesnak. Ako však dodáva, pristúpiť k zmenám by mohla, len ak sa situácia v eurozóne zhorší.

Úvery možno nezdražejú
Nízke úrokové sadzby sú pozitívnou správou pre klientov bánk. Od základnej úrokovej sadzby nastavenej eurobankou sa totiž odvíjajú aj sadzby na medzibankovom trhu. Pôžičky či úvery na bývanie by tak v komerčných bankách zatiaľ zdražieť nemali.
Martina Štefanková

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:26