StoryEditor

John D. Rockefeller -- Prvý americký miliardár

29.10.2012, 23:00

John D. Rockefeller, americký priemyselník a filantrop, sa stal symbolom úspešného podnikania, investovania, bohatstva a filantropie. Dožiť sa sto rokov, ako plánoval odmalička, sa mu síce tesne nepodarilo, druhý svoj cieľ – prekonať psychologickú hranicu 100-tisíc dolárov – však zvládol mnohonásobne. Stal sa totiž prvým miliardárom v Spojených štátoch amerických. Historici odhadli jeho majetok prepočítaný na dnešné peniaze približne na 420 miliárd eur, čím sa zaradil na tretie miesto najbohatších ľudí tisícročia. Bill Gates s majetkom 167 miliárd eur skončil až trinásty.

Prvé peniaze zarobil v detstve
Narodil sa 8. júla 1839 v Richforde v štáte New York a jeho podnikateľské vlohy sa začali prejavovať už v detstve. Prvé peniaze, 50 dolárov, sa mu podarilo zarobiť predajom maľovaných kamienkov ostatným deťom. V 16 rokoch v Clevelande získal seriózne ekonomické vzdelanie, absolvoval účtovnícky kurz a zamestnal sa ako účtovník. Ako 20-ročný založil prvý veľkoobchod. Keďže mal seriózne vystupovanie a vedel si získavať obchodných partnerov, v roku 1863 stavil svoje zarobené peniaze na ropu, ktorú považoval za investíciu budúcnosti.

Na rope zarobil miliardy
Aj v podnikaní s ropou sa prejavil ako šikovný obchodník, ktorý vedel dohodnúť výhodné podmienky prepravy a získal veľký náskok pred konkurenciou. V roku 1870 založil spolu s bratom Williamom a partnermi spoločnosť Standard Oil Company. Tá sa doslova stala predátorom na trhu s ropou. Skupovali konkurenčné firmy a toho, kto jeho ponuku odmietol, sa snažili priviesť k bankrotu. V priebehu desiatich rokov dokázala jeho firma ovládnuť trh s ropou v Spojených štátoch amerických, pričom kontrolovala asi 90 percent trhu. Od ropných polí, ťažby, dopravy, až po spracovanie.

V roku 1881 sa s partnermi rozhodli spojiť 40 nimi ovládaných firiem do jedného veľkého kolosu s cieľom vytvorenia jednotnej výrobnej, cenovej a distribučnej politiky. John D. Rockefeller tak vytvoril prvý trust na svete. Konkurencia mu však tieto jeho monopolné praktiky začala vytýkať a vyvinula tlak na vznik antitrustových zákonov. Po viacerých súdnych sporoch až v roku v 1911 Najvyšší súd Spojených štátov amerických s konečnou platnosťou rozhodol o rozdelení trustu, ktorý sa rozpadol na 35 menších spoločností. Iróniou bolo, že z násilného rozdelenia firmy vyšiel ešte bohatší ako kedykoľvek predtým. Stále totiž vlastnil značné podiely v nástupných spoločnostiach, ktorých akcie výrazne narástli. Medzi ne patria napríklad firmy ConocoPhillips, Chevron či Amoco.

Prejavil sa ako filantrop
Rockefeller časť zarobených peňazí daroval cirkvi, stál za obrovským vzostupom Chicagskej univerzity, ktorej dal 80 miliónov dolárov, v New Yorku založil Rockefellerov inštitút pre medicínsky výskum a nadáciu, ktorej daroval štvrtinu svojho „rozprávkového“ bohatstva. John D. Rockefeller zomrel 23. mája 1937 v Ormond Brach na Floride, pričom rozdal väčšinu svojho majetku. Z úspechov jeho dynastie však jeho príbuzní ťažia dodnes, podnikajú v ťažobnom priemysle, energetike, bankovníctve, železničnej i lodnej doprave. Posledné informácie z mája tohto roka hovoria o tom, že dve najznámejšie dynastie finančníkov v Európe a USA, Rothschildovci a Rockefellerovci, spojili sily a spolupracujú pri správe majetku.

Prečo obdivujem Rockefellera

Branislav Kachnič, Team Manager Partners Group SK

Najzaujímavejším rozmerom ich úspechu je ľudskosť. Napriek tomu, že Rockefellerovci boli vždy tvrdí obchodníci s dôrazom na detail a vlastnili obrovské majetky, nikdy nestratili ľudskú tvár. Klient a spoločnosť boli vždy na prvom mieste. Dôkazmi môžu byť miliónové dary a investície do parkov, univerzít, na dobročinné akcie či do výskumu. Pozoruhodný je taktiež fakt, že napriek tomu, že Standard Oil mal kedysi 90-percentný podiel na trhu, a teda ako monopol si mohol robiť, čo chcel, nikdy netlačil na rast cien. Ceny počas jeho dominancie boli dokonca štyrikrát nižšie ako pred jeho vznikom. J. D. Rockefeller vravieval: „Nepoznám nič tak opovrhnutiahodné, ako zarábať peniaze len s cieľom peňazí.“

Čím vás inšpirovali pri vašom investovaní?
Rockefellerovci vždy výrazne diverzifikovali svoj majetok do rôznych oblastí, čím chránili svoje impérium a využívali potenciál celého trhu. Zároveň však každá investícia bola orientovaná na budúci rast a posilňovanie pozície na trhu. Či už to bolo skupovanie konkurencie, investície do znižovania nákladov, investície do technológií či investície do ľudí. Jeden detail ma však určite ovplyvnil už dávno – J. D. Rockefeller si vždy písal malú účtovnú knihu, kde si značil všetky svoje príjmy a výdavky. Práve to ho viedlo k šetreniu a investíciám do charity.

Čo by ste robili inak ako Rockefellerovci?
Prevažná väčšina ľudí môže len obdivovať ich impérium, ktoré vybudovali. Nikto úplne presne nevie, čo všetko vlastnia a je dosť možné, že ich majetok je násobne väčší, ako uvádzajú oficiálne čísla. Ak by som však mal možnosť hovoriť s Johnom D. Rockefellerom pred 150 rokmi, asi by som mu poradil, aby nenechal nič na náhodu a viac sa angažoval v štátnom rozhodovaní a lobovaní. Bol to totiž práve štát, ktorý na sklonku jeho života rozdrobil Standard Oil. Možno by sme dnes mali lacnejšiu ropu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 12:35