StoryEditor

Smer úspech - Pečivo pre polovicu Slovenska

21.11.2011, 23:00

Pekáreň Nela v Nových Zámkoch už dve desaťročia zásobuje chlebom, rožkami, ale aj "fajnovým" pečivom juh a západ Slovenska. Jej majitelia vydržali a prežili aj transformáciu hospodárstva v 90. rokoch minulého storočia. Vtedy mnohé pekárne zanikli, nové sa síce objavili, ale aj skončili. Manželia Dimičovci majú za sebou dvadsaťročnú púť v tomto remesle. Dnes vlastnia v Nových Zámkoch modernú, automatizovanú pekáreň, ktorú postavili pred tri a pol rokom. Práve v čase, keď zúrila "prvá" hospodársky kríza. Začínali len s niekoľkými pracovníkmi. Dnes ich majú stodvadsať a dvadsaťpäťčlennú flotilu vozidiel, ktoré každý deň rozvážajú po Slovensku ich výrobky.
Firma stále rastie
"Po páde totality bol veľký nedostatok pekárskych výrobkov. Nielen v množstve, ale hlavne v sortimente," spomína konateľka Pekárne Nela Kornélia Dimičová. Pôvodne si myslela, že "pekárčinu budú robiť" v malom, podľa vzoru Francúzska či Talianska, kde je veľa drobných, rodinných firiem. Spočiatku to tak aj vyzeralo, lebo mali len jednu predajňu. Záujem o ich výrobky rástol a k prvej predajni pribudla druhá. "Po pečive bol však veľký dopyt, takže sme museli výrobu rozšíriť," hovorí Dimičová. Malé výrobné priestory s rozlohou asi dvesto štvorcových metrov rozšírili viac ako päťnásobne. "Vtedy som si myslela, že konečne máme pekáreň na úrovni. No, mýlila som sa. Netušila som, čo nastane o niekoľko rokov neskôr," rozpráva Dimičová.

Zásobujú pol Slovenska
Pred tri a pol rokom postavila s manželom "na zelenej lúke," na vlastnom, jedenapolhektárovom pozemku, novú pekáreň. Niekoľko áut s pečivom denne z nej zásobuje Bratislavu. Jazdia však aj smerom na Dunajskú Stredu, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce, Šahy, Topoľčany a do širšieho okolia Nových Zámkov. A koľko chleba či pečiva denne v pekárni pripravia? "Rožkov vyrobíme až okolo 180-tisíc kusov. Pred sviatkami aj viac. A chleba zhruba štrnásť ton. K tomu ešte croasanty, záviny a mnohé ďalšie výrobky," dodáva Dimičová. Hrdo spomenula, že Pekáreň Nela získala v teste HN v kategórii makový závin prvé miesto. Ich závin obsahoval najviac plnky. Viac, ako pekáreň deklarovala.

Postavia ďalšiu pekáreň
Pekáreň Nela by mala onedlho dosť "sestričku". Vedľa terajšej bude ďalšia. Dimičová však nechcela povedať, čo v nej budú vyrábať. "Zatiaľ je to tajomstvo. Lebo konkurencia nespí," vysvetlila. Dimičová však sľubuje, že tak, ako pri terajšej pekárni, aj v novej budú cena a kvalita "v rovnováhe". Pekárni Nela to podľa nej zabezpečí aj odbyt.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:22