StoryEditor

Najviac nominácii na Zlatý glóbus má film The Artist

15.12.2011, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Najviac nominácií na prestížne filmové ceny Zlatý glóbus získala snímka o čase nemého filmu The Artist. Uspieť môže v šiestich kategóriách, vrátane najlepšej komédie alebo muzikálu. Po piatich nomináciách, vrátane tej za najlepšiu drámu, majú filmy The Descendants s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe a Farba citov o hnutí za občianske práva.

O cenu za najlepšiu drámu sa budú uchádzať ešte aj Hugo a jeho veľký objav režiséra Martina Scorseseho, Moneyball v hlavnej úlohe s Bradom Pittom, War Horse režiséra Stevena Spielberga a Clooneyho The Ides of March.

Najlepším filmom v kategórii komédia alebo muzikál sa okrem čiernobieleho francúzskeho filmu The Artist môžu stať komerčne úspešné Dámska jazda, Polnoc v Paríži od Woodyho Allena, My Week with Marilyn alebo komédia o rakovine 50/50.

Na najlepšieho filmového herca v dráme boli nominovaní Brad Pitt, Michael Fassbender, Ryan Gosling, Leonardo DiCaprio a George Clooney. Práve on má zo všetkých umelcov najviac nominácií v troch kategóriách. Nielen za najlepší mužský herecký výkon, ale aj za najlepší scenár a réžiu vo filme The Ides of March.

O ocenenie pre najlepšiu herečku v dráme sa budú uchádzať Meryl Streep, Viola Davis, Rooney Mara, Tilda Swinton a Glenn Close. Tá môže dostať sošku aj za najlepšiu pieseň, napísala totiž slová k ústrednej piesni filmu Albert Nobbs.

Z cudzojazyčných snímok sa medzi päticu vybraných dostali čínsky Ťing Ling Š ' San Cchaj (Kvety vojny), americko-bosniackosrbský film Angeliny Jolie In the Land of Blood and Honey, belgický le Gamin au vélo (Chlapec na bicykli), iránsky Rozchod Nadera a Simin a španielsky Koža, v ktorej žijem.

Cenu za celoživotné dielo získa americký herec Morgan Freeman. Slávnostné vyhlásenie cien, ktoré sa budú rozdávať už po 69-krát, sa uskutoční 15. januára budúceho roka v Beverly Hills.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:40