StoryEditor

Bartolomei Finance poskytuje služby naďalej

07.12.2003, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Obchodník s cennými papiermi Bartolomei Finance, o. c. p., a. s., Bratislava, nesmie od 26. novembra poskytovať investičné služby, používať označenie o. c. p. a predávať finančný produkt BFX Index.
Rada Úradu pre finančný trh (ÚFT) totiž zamietla žiadosť tejto spoločnosti o udelenie povolenia na poskytovanie investičných služieb. Rozhodnutia rady úradu sú konečné a nemožno proti nim podať rozklad. Informoval o tom hovorca ÚFT Marek Kačmár.
Spoločnosť Bartolomei Finance však podala žalobu na Najvyšší súd SR. "Rozhodnutie úradu považujeme za protiprávne," uviedol prezident firmy Andrej Bartolomei a dodal, že úrad sa dostatočne nezaoberal poskytnutými dokumentmi k žiadosti. Spoločnosť podľa neho naďalej poskytuje finančné služby v oblasti finančných derivátov, a to na základe devízovej licencie. "BFX má ako jediný nebankový subjekt devízovú licenciu od Národnej banky Slovenska, na základe ktorej pokračuje vo svojej činnosti. Licencia spoločnosť oprávňuje obchodovať s devízovými hodnotami -- finančnými derivátmi," uviedol Bartolomei. Spoločnosť podľa neho ďalej zhodnocuje aj svoj finančný produkt BFX INDEX, ale nepredáva ho už novým klientom, pričom zhodnocovanie peňazí v produkte umožňuje devízová licencia od centrálnej banky.
Podľa nového zákona o cenných papieroch a investičných službách, účinného od januára 2002, obchodníci museli požiadať úrad o udelenie novej licencie do konca septembra minulého roka. Na slovenskom kapitálovom trhu v súčasnosti pôsobí 37 subjektov, ktoré od ÚFT licenciu získali. O 7 žiadostiach, okrem iného spoločnosti J & T Securities, Capital Finance či V Brokers, musí ešte úrad rozhodnúť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:51