StoryEditor

Osud Kodaku: z obra sa stane trpaslík

19.01.2012, 23:00
Dlhoročná ikona a pionier vo svojom segmente, Eastman Kodak, sa zúfalo snaží nezbankrotovať.

Firma dokonca najnovšie požiadala americký súd o ochranu pred veriteľmi. Od Citigroup si vzala úver vo výške takmer miliardy dolárov na reštrukturalizáciu. Tú chce dokončiť v roku 2013.

Kolos na hlinených nohách
Kodak vyhlásil bankrot podľa Kapitoly 11 amerického zákona o bankrotoch. Podľa analytika Cyrrus Ondřeja Moravanského tento typ bankrotu ešte neznamená úplnú likvidáciu: „Firma musí prejsť ozdravným procesom, zbaviť sa menej potrebných aktív a z výnosov sa snažiť sústrediť na životaschopné programy,“ hovorí analytik. Spoločnosť sa bude musieť scvrknúť z giganta na omnoho menšiu firmu, aby mohla fungovať efektívnejšie.

Bankrot typu 11 je podľa generálneho riaditeľa Kodaku „významným krokom k dokončeniu transformácie“. Spoločnosť sa postupne reštrukturalizuje už od roku 2003. Odvtedy „sme zatvorili 13 závodov, 130 spracovateľských laboratórií a prepustili 47-tisíc ľudí,“ vyhlásil Antonio Perez, generálny riaditeľ spoločnosti. „Chceme sa pred investormi objaviť ako štíhla, dynamická spoločnosť na svetovej úrovni v digitalizácii obrazu,“ dodal Perez.

Patenty sú najväčším pokladom
Niekdajšia legenda a líder v inováciách má už celé roky finančné problémy. Dnes je trhová hodnota Kodaku približne 600 miliónov dolárov. Podľa odhadov amerických analytikov majú pritom jeho patenty hodnotu až tri miliardy dolárov. Predaj patentov by určite pomohol firme získať potrebné financie, ale nechcela sa cenných patentov vzdať, a tak si radšej vzala úver. „Kodak získal od Citigroup pôžičku vo výške 950 miliónov dolárov, s 18-mesačnou splatnosťou,“ spresnil Perez.

Podľa analytika sa Kodak aj tak bude musieť zriecť rodinného striebra: „Určite sa bude snažiť predať niektoré svoje patenty. V budúcnosti sa pravdepodobne zameria na segment výroby tlačiarní,“ dodal Moravanský.

Vynález skazy
Znie to paradoxne, ale Kodak zrazil na kolená jeho vlastný vynález – digitálna fotografia. Bol to práve Kodak, kto uviedol na trh prvý digitálny fotoaparát. Kodak sa však rozhodol nevyrábať ho masovo, aby neohrozil biznis s kinofilmami, z ktorého mal Kodak najväčšie tržby. A to nebolo šťastné rozhodnutie. Tento patent si zaplatila (vtedy mladá, dravá a úplne neznáma) značka Samsung, ktorá začala doslova chrliť lacné digitálne fotoaparáty. Postupne si licenciu na tento patent odkúpili všetky spoločnosti, ktoré vyrábajú digitálne fotoaparáty. Samotný cenný patent však Kodak stále vlastní.

Podľa Moravanského to však takto chodí. „Kodak je síce značka s dlhoročnou tradíciou, ale ak sa nedokáže adaptovať na meniace sa podmienky, tak jednoducho neprežije a uvoľní miesto úspešnejšej konkurencii,“ upozorňuje.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:11