StoryEditor

Nepodceňujte poruchy spánku

30.01.2012, 23:00

Prevaľujete sa často v posteli a spánok neprichádza? Ak celé noci rátate „ovečky“, ťažko zaspávate, alebo sa opakovane budíte, nemali by ste sa dlho nechať oberať o energiu. Nedostatok spánku ovplyvňuje kvalitu vášho života. Ak ste nevyspatí, zhoršuje sa vaše myslenie, sústredenosť, zvyšuje sa prah bolesti a trpí aj kardiovaskulárny a imunitný systém. Poruchám spánku sa venujú viacerí odborníci – psychiatri, neurológovia, lekári s inou odbornosťou, napríklad pneumológovia pracujúci v spánkových laboratóriách.

Bez spánku v nepohode
„Bolo to hrozné, v noci som spával tri až štyri hodiny, nevedel som si nájsť miesto v posteli a cez deň som bol unavený, nevedel som sa sústrediť na prácu. Už mi liezol na nervy celý svet, žena ma obchádzala, pretože mi nevedela pomôcť. Vďaka odporučeným postupom teraz spávam šesť až sedem hodín denne, je to nepomerne lepšie,“ hovorí o svojich ťažkostiach Milan z Lučenca, pacient spánkového laboratória Buona Notte v Bratislave. Ak aj vás trápia viac ako desať dní problémy so spánkom, mali by ste vyhľadať odborníkov, ktorí vám pomôžu.

Nastavte si vhodný režim
Zatiaľ čo niekto je čulý po piatich hodinách spánku, iný nedokáže vstať z postele skôr ako po desiatich hodinách. Najmä mladí ľudia spánok často podceňujú. „Optimálna dĺžka spánku je sedem až osem hodín. Dôležité je, aby ste sa po ňom cítili svieži, s dostatkom energie na zvládnutie denných povinností, ale aj vlastných snov a cieľov,“ radí lekárka Mariana Kubovčáková z Buona Notte v Bratislave. Chodíte do postele v pondelok o štvrtej nadránom, v utorok ste už o ôsmej večer v posteli a každý deň je to inak? Keďže telo sa potrebuje nastaviť na určitý spánkový režim, mali by ste chodiť spať v určitú hodinu pravidelne, a to bez ohľadu na to, či je víkend alebo pracovný deň.

Prekvapiť vás však môže aj iný zdravotný problém. „Niektorí naši pacienti napriek tomu, že spia dostatočne dlho, cítia sa unavení, s nedostatkom energie a spia kdekoľvek, kedykoľvek a za akýchkoľvek okolností. Väčšina z nich má syndróm spánkového apnoe, ktorého prejavom je chrápanie a prestávky v dýchaní. Nezriedka je aj dôvodom respiračných chorôb, prípadne aj závažného postihnutia funkcie srdca,“ spresňuje lekárka. Podľa nej v spánkovom laboratóriu vedia vyšetriť základné životné funkcie, a to dýchanie, srdcovo-cievny systém, okysličenie organizmu, činnosť svalov i kvalitu spánku.

Zatočte s nespavosťou
Ak máte problém so spánkom, urobte si podrobnú analýzu možných príčin nespavosti. Najčastejšie sú to psychické problémy, pracovná vyťaženosť, nesprávne spánkové návyky, ale i nápoje stimulujúce centrálny nervový systém. Dôležité podľa lekárky je večer sa odbremeniť od stresu, vyriešiť svoje problémy a pridať viac fyzickej aktivity. „Dobré je napríklad vyvetrať si hlavu, to znamená, večer nesedieť pred televízorom alebo počítačom, ale ísť na prechádzku, najlepšie s partnerom a vyrozprávať si problémy, ktoré vás ťažia. Nie je vhodné pozerať každú chvíľu na hodinky a kontrolovať čas. Táto nutkavá činnosť vám bráni pri problémoch spánku v tom, aby ste znova zaspali,“ dodáva Mariana Kubovčáková. Skúsiť môžete napríklad aj bylinkové čaje, napríklad medovku, chmeľ, mätu, šalviu i rumanček.

 

Niektorí „nespavci“ siahnu aj po liekoch na spanie. Užívať ich však treba obozretne. „Niektoré hypnotiká (lieky na spanie), antidepresíva a psychiatrické lieky môžu spôsobovať utlmenie organizmu, ale samotný problém neriešia. Na každom príbalovom letáku pri hypnotikách je napísané, že je odporučené ich užívať dva, maximálne tri týždne. Aj to len dovtedy, kým sa človek nenaučí spať. Ak ich užíva dlhšie ako tri týždne, vzniká na ne návyk,“ spresňuje lekárka. Navyše, napríklad vedľajším účinkom týchto liekov môže byť nespavosť, ktorú ste si chceli liečiť. Vzniká tak bludný kruh, z ktorého je naozaj ťažké sa dostať von. Zuzana Kullová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:32