StoryEditor

Javorinčania obviňujú štát, že im bráni podnikať 

01.01.2012, 23:00
Hoci zimná sezóna v tatranských strediskách je v plnom prúde, jedno z nich ostáva bez lyžiarov. Centrum Ski Taja v Tatranskej Javorine nemôže zasnežiť svoje štyri zjazdovky.

Podľa majiteľa Jozefa Valkošáka mu Štátne Lesy TANAP-u bránia v potrebných investíciách. Väčšiemu konkurentovi údajne vychádzajú v ústrety.

TMR bez problému
Valkošák si od štátu cez Štátne lesy TANAP-u prenajíma pozemky pod traťami na päť rokov. „Pri takomto čase nám žiadna banka alebo eurofond neposkytnú úver či dotáciu. Pritom všetky strediská v okolí tieto prostriedky využívajú. Bez nich tento biznis nejde,“ hovorí. Masívne investovali v susednom Jurgowe, Ždiari a v meste Vysoké Tatry. Valkošáka zaráža, že konkurenčná a väčšia Tatry mountain resort podobný problém nemá, hoci si pozemky pod zjazdovkami v Tatranskej Lomnici tiež musí prenajímať. Spolumajiteľ TMR Igor Rattaj potvrdil, že ich prenájom kvôli zákonu tiež trvá len päť rokov. Na druhej strane TMR má na prenájom od Štátnych lesov TANAP-u predkupné právo.

„Keď si na ploche zriadite dočasnú stavbu ako lanovku či zjazdovku, zákon to umožňuje,“ povedal Rattaj. Práve o túto výhodu oproti TMR prichádza Ski Taja. „Každých päť rokov musíme súťažiť vo verejnej súťaži. Kvôli tejto neistote máme úverové linky odrezané,“ spresňuje Valkošák.

Podľa neho jeho firma na ploche tiež vlastní viacero stavieb, a tým pádom by predkupné právo nemalo byť problémom. „Štátne Lesy TANAP-u nám však napríklad nevydaním potvrdení bránia zapísať ich do katastra. Hoci nás na to vyzvali iné štátne inštitúcie,“ povedal. Valkušákovi dokonca dal tento týždeň za pravdu aj krajský stavebný úrad. „Už som však počul, že sa možno odvolajú na súd. Právnikov neplatia z vlastného, preto nemajú problém naťahovať aj právne jasné prípady,“ myslí si. Podľa Valkošáka za normálnych okolností už mohlo vo firme nájsť prácu 15 ľudí.

Sťažujú sa viacerí
Ťažké srdce na Štátne lesy TANAP-u majú v Javorine viacerí. Riaditeľ hotela Kolowrat Adrián Vojtko problém vysvetľuje ľudským faktorom. „Zákony sú jedna vec, ale tu je tento problém. Stojaca zjazdovka brzdí tiež hotelový biznis,“ povedal. Podobne problém vidí starosta Dušan Lacko.

„ŠL TANAP-u nám nielenže v niečom nepomôžu, ale bránia úplne vo všetkom. Roky bojujeme o odpredaj pozemkov občanom pod ich domami. S touto firmou sa nedá dohodnúť,“ dodal. Po zrušení píly s dvadsiatimi zamestnancami podľa starostu nádej na novú prácu dával práve turizmus.

„Pre rôzne obštrukcie a nepochopiteľné postupy však ľudia bez práce sedia doma,“ povedal. Hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Lenka Burdová tvrdí, že jej organizácia postupuje podľa zákona. Na otázku o existencii a dôvode údajných obštrukcií pri zápise do katastra a predaji pozemkov povedala: „Tieto otázky sú špekulatívne a ich obsah môže poškodiť dobré meno Štátnych lesov TANAP-u.“ Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon tvrdí, že organizácia z jeho rezortu nemá žiadny dôvod brániť ľudom v podnikaní a v rozvoji. „Ak je v Javorine predsa len podozrenie z obchádzania zákona, ktoré možno zdokumentovať na papieri, pošlem tam kontrolu,“ odkázal. 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:36