StoryEditor

Milujem čaču, sambu a... potlesk

27.05.2011, 00:00
Gerhard Sendrei, majstrovský 12-ročný tanečník z Veľkého Blhu

Úžasný príbeh juniorského majstra Slovenska Gerharda „Geriho“ Sendreia sa začal oveľa skôr, ako vôbec 12-ročný supertalent tanec spoznal. Začal sa totiž vo chvíli, keď sa s energickými rytmami Latinskej Ameriky oboznámil jeho starší brat Robo. Raz totiž na rodinnom výlete videli tanečný pár a Robo si povedal, že to vyskúša. A urobil dobre, pretože mu mama musela čoskoro na ocenenia a trofeje kúpiť policu. A vtedy sa začal písať príbeh mladšieho Geriho.

Divý mak
„Aj ja som chcel mať také trofeje, preto som začal tancovať,“ priznáva Geri, ktorý má najradšej sambu a čaču. A hneď po tom, ako prišiel na tréning, bolo vidieť, že z chlapca niečo bude. „Ten talent bol viditeľný podľa jeho kroku a držania tela. A fakt, že od začiatku tréningov po získanie titulu majstra ubehli iba 3 roky, je toho dôkazom,“ vysvetľuje Lucia Dohnalová, programová riaditeľka združenia Divé maky, ktoré podporuje talentované rómske deti.

A Geri aj s bratom Robom ich presvedčili aj tým, že okrem absolútneho citu pre hudbu mali aj čosi navyše – záujem o školu a dobré známky. „Výsledky, ktoré dosahuje v tanci a v škole, hovoria o silnej, zodpovednej a ambicióznej osobnosti, čo je vzhľadom na jeho vek vzácnosťou. Geri je aj veľmi vytrvalý a pracovitý,“ dodáva Dohnalová.

Temperamentné duo
Gerimu neprekáža, že musí drieť. Trénuje skoro každý deň, mama ho vozí na tréningy niekoľko desiatok kilometrov do Rožňavy či Rimavskej Soboty. A v sobotu sa preteká. Latinské tance miluje kvôli temperamentu. Keď počuje hudbu, hýbe sa. „Aj z jednej izby do druhej prechádzajú tanečným krokom,“ vysvetľuje hrdá mama Monika Sendreiová. Doma je u rodinky Sendeiovcov veselo. „Mňa aj z postele vytiahnu, aby som si s nimi zatancovala,“ smeje mama.

U mladého majstra funguje pozitívny príklad – jeho vzorom je starší brat Robo. A hneď, ako prvýkrát nastúpil na parket, si veril, však mal slávneho brata.
Geriho baví všetko, futbal korčule, motorky, počítač. A to všetko robí, samozrejme, s bratom. Obaja dokonca pred dvoma rokmi vyhrali celoslovenské kolá v recitovaní. Nevonia mu matika, no snaží sa. Príkladom je opäť brat – ten sa učí na samé jednotky. A obaja spolu sú zase krásnym príkladom toho, že rómsky stereotyp je naozaj niekedy len stereotypom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:10