StoryEditor

Cestovať do centra za nákupmi už nebude potrebné

11.02.2013, 23:00
Z menšenie predajnej plochy, zníženie nákladov na výstavbu i posunutie začiatku samotnej stavby. Takto sa hospodárska kríza podpísala pod projekt Bory.

Prečo ste sa rozhodli ako investor projekt Bory situovať do severozápadnej časti Bratislavy a čím je pre vás táto investícia zaujímavá?
Projekt Bory – názov sa viaže k lokalite, keďže tu v minulosti boli borovicové lesy – sa rozprestiera v katastrálnom území mestských častí Lamač a Devínska Nová Ves. Táto je značne poddimenzovaná možnosťami nákupu či voľnočasovými aktivitami. Obyvatelia západnej časti Bratislavy a celého Záhoria musia za nákupmi a napríklad aj do kina cestovať až do centra mesta. V Boroch nájdu v budúcnosti všetko, čo budú potrebovať – obchody, zábavu, šport, priestor na prechádzky, cyklistický chodník... Preto veríme, že náš projekt bude mať úspech. Od začiatku prvých prác nás oslovujú obyvatelia Devínskej Novej Vsi i Lamača s dopytmi o službách a termínoch otvorenia prevádzok.

Ako ste sa vyrovnali s dopravnou infraštruktúrou, ktorá patrí v Bratislavskom kraji medzi problémové?
Súčasťou projektu je aj riešenie dopravnej situácie. Do tejto chvíle sme postavili tri okružné križovatky plus komunikácie v rámci územia. Pokračujeme vo výstavbe ďalších, ktoré vyriešia okrem dostupnosti jednotlivých obchodných jednotiek aj súčasnú zlú dopravnú situáciu v tejto časti Bratislavy. Okrem komunikácií sme pre klientov vybudovali siete, upravili sme koryto potoka, postavili cyklistický chodník. Do projektu sme doteraz investovali, pokiaľ ide o nákup pozemkov a výstavbu infraštruktúry 110 miliónov eur.

Z akých etáp sa bude projekt skladať? Čo v ňom budúci návštevníci i záujemcovia z radov podnikateľov nájdu?
Developujeme územie s rozlohou 155 hektárov, na ktorom vznikne predajná zóna Bory Stores a obchodno-zábavné centrum Bory-Mall. V predajnej zóne Bory Stores môžu postupne vyrásť až dve desiatky veľkokapacitných obchodných prevádzok s rozličnou ponukou tovarov a služieb. Rozmiestnenie jednotlivých budov a precízne naplánovaná infraštruktúra zaručí bezproblémovú dopravnú priepustnosť v celom parku. Inteligentný navigačný systém ušetrí návštevníkom čas. Bory Mall bude rodinne zamerané nákupné centrum pre všetky vekové kategórie, ktoré poskytne vyvážený mix nákupov a zábavy.

Vaša spoločnosť predáva pozemky klientom, ktorí si na nich postavia svoje prevádzky. Ako je to s obsadenosťou?
Prvou prevádzkou Bory Stores sa stalo v októbri 2010 Metro Cash&Carry. Ďalší reťazec, ktorý pripravuje svoje pozemky v rámci tohto projektu, je Hornbach. Ten spúšťa prevádzku o dva mesiace a na jar bude otvorená aj čerpacia stanica v jeho susedstve. V najbližších dvoch rokoch tu plánujú spustiť svoje prevádzky siete Decathlon a McDonalds. Rokujeme aj s ďalšími záujemcami, hlavne v poslednom roku evidujeme zvýšený záujem o kúpu pozemkov a výstavbu v lokalite Bory. Vedľa Hornbachu plánujeme výstavbu Retail Parku, takzvaného bloku obchodných prevádzok s rozlohou od 250 do 1 500 štvorcových metrov, určených na prenájom. Projekt má veľkosť 7 500 m2 obchodnej plochy a otvorenie je naplánované na jeseň tohto roku.

Do akej miery plánovaný projekt obchodno-zábavného centra Bory Mall ovplyvnila ekonomická kríza? V akom štádiu sa momentálne nachádza?
Tento projekt vznikal pred príchodom krízy, preto bolo, vzhľadom na zmeny na trhu, nevyhnutné prispôsobiť ho aktuálnej situácii. Dôsledkom toho je zmenšenie predajnej plochy a zníženie nákladov na výstavbu, ako aj posunutie začiatku výstavby. Prípravy na projekt však pokračujú, naďalej prebiehajú práce na príprave územia a rokovania s nájomcami. V súčasnosti máme uzatvorené zmluvy na vyše polovici priestorov a sme pred podpisom zmlúv s ďalšími nájomníkmi.

Projekt Bory Stores
Investor: Penta
Rozloha: 155 hektárov
Začiatok výstavby: júl 2010
 Náklady: asi 140 mil. eur (investície spojené s prípravou územia)

Opis

Projekt Bory má ambíciu stať sa novou mestskou štvrťou Bratislavy. Uskutoční sa v dvoch etapách. Prvá etapa – komerčná zóna Bory Stores, kde môže vzniknúť až 25 veľkokapacitných obchodných prevádzok, obchodno-zábavné centrum Bory Mall (náklady na prípravu územia 300 mil. eur, plánované otvorenie rok 2014). Druhá etapa – administratívne priestory Bory Office a rezidenčné komplexy Bory Home.

Lokalita

Projekt Bory sa nachádza na severozápade Bratislavy medzi mestskými časťami Lamač, Dúbravka, Devínska Nová Ves a Záhorská Bystrica. Prístupný je po lokálnych komunikáciách z týchto mestských častí, ale aj z diaľnice D2 spájajúcej Bratislavu s Brnom a Prahou a napájajúcej sa na diaľnice do Viedne a Budapešti. V projekte sa počíta s vybudovaním prestupného uzla, ktorý spojí železnicu, električku a autobusy regionálnej a mestskej hromadnej dopravy na jednom mieste. V najbližšej spádovej oblasti (do 10 minút autom) žije viac ako 100-tisíc ľudí.

Prevádzky

Metro Cash&Carry – veľkoobchod (október 2010)
Hornbach – hobby market (apríl 2013)
Shell – čerpacia stanica (jar 2013)
Decathlon – športové potreby (do roku 2014)
McDonalds – rýchle občerstvenie (do roku 2014)

Pozrite si ďalšie centrá v Bratislavskom kraji (klikni)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:41