StoryEditor

Polovica mzdy alebo voľno. Toľko stojí práca cez sviatky

21.12.2013, 23:00
Autor:
vanvan
Ak odmietnete pracovať počas štátnych sviatkov, riskujete porušenie pracovnej disciplíny. Hrozí vám výpoveď. Radí Andrea Pleschová z TPA Horwath.

Komu môže firma nariadiť prácu počas štátnych sviatkov?
Počas sviatkov môže zamestnávateľ nariadiť prácu len v prípadoch, ktoré definuje zákonník práce(paragraf 94 - Dni pracovného pokoja) a aj to len výnimočne, ak sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch a po prerokovaní so zástupcami zamestnancov.
Takéto práce sú okrem iných:
– naliehavé opravárske práce,
– nakladacie a vykladacie práce,
– inventúrne a uzávierkové práce,
– práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu,
–práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach.

Čo mi za takúto prácu musí moja firma zabezpečiť?
Okrem mzdy má zamestnanec za prácu vo sviatok nárok aj na mzdové zvýhodnenie. To je vo výške najmenej 50 percent jeho priemerného zárobku. Ak sa však zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu vo sviatok, patrí zamestnancovi za hodinu práce hodina náhradného voľna. V tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí.

Okrem mzdy a mzdového zvýhodnenia má zamestnanec samozrejme rovnaké nároky ako počas bežných pracovných dní, takže napríklad po odpracovaní štyroch hodín má nárok na poskytnutie stravy.

Aké sankcie mi hrozia ak odmietnem pracovať počas sviatkov?
Ak zamestnávateľ nariadi prácu vo sviatok v súlade so zákonníkom práce a zamestnanec odmietne pracovať, môže byť podľa závažnosti následkov toto konanie vyhodnotené ako menej závažné, alebo závažné porušenie pracovnej disciplíny. V prípade závažného porušenia pracovnej disciplíny to môže vyústiť až do výpovede.

Dnes je moderný home office. Ako sa robí z domu počas štátnych sviatkov. Tiež mám nárok na zvýhodnenie?
Príležitostný home office, alebo teda výkon pracovných činností z iného mesta, ako je prevádzka zamestnávateľa nie je presne riešený zákonníkom práce. Ten rieši len domácku prácu a teleprácu – čo však zamestnanec musí mať dohodnuté v pracovnej zmluve. V prípade domáckej práce a telepráce nemá zamestnanec nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas ani za prácu vo sviatok.

Pri neformálnom / príležitostnom home office, tak ako ho uplatňujú mnohé spoločnosti, v praxi obvykle platia rovnaké podmienky ako pri domáckej práci, je to však len na dohode medzi zamestnávateľom a zamestnancom či a akú kompenzáciu si dohodnú.

Andrea Pleschová,
manažérka HR Services spoločnosti TPA Horwath

01 - Modified: 2005-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radošovský končí, Simon mlčí
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 03 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-28 16:10:58 - Feat.: - Title: Počas sviatkov budú bezpečnostné sily vo Francúzsku strážiť kresťanské kostoly
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:46