StoryEditor

Firmy našli spôsob, ako obísť zákon

14.04.2013, 20:00
Autor:
turtur
Agentúry dokážu obísť princíp päťkrát a dosť. Viac sa dozviete v Hospodárskych novinách.

Predstava vlády o „požičiavaní“ pracovníkov firmám agentúrami dočasného zamestnávania sa rúca. Pritom novela zákona o službách zamestnanosti, ktorá zmenila podmienky práce agentúrnych zamestnancov, bude platiť až od mája 2013.

Firmy a agentúry našli totiž recept na obídenie princípu päťkrát a dosť. Ten stanovuje, že podniky si môžu počas dvoch rokov prenajať tých istých pracovníkov len päťkrát. Pri šiestom raze im musia dať už pracovnú zmluvu na dobu neurčitú.

„V najhoršom prípade vyhľadáme pre firmu nových zamestnancov,“ povedala Darina Mokráňová z pracovno-personálnej spoločnosti Index Nosluš. Pôvodných, ktorí v danej firme už pracovali päťkrát, by podľa možnosti pridelili iným zamestnávateľom.

V takom prípade by zmluvu na trvalo dostať nemuseli, lebo by išlo o prvé pridelenie novému zamestnávateľovi. „Za zamestnanca neprijmeme nikoho len preto, že to chce zákon,“ dodáva riaditeľ spoločnosti Hella Slovakia Front-Lighting Peter Bracík. Lebo ak by sa v práci neosvedčil a mal by zmluvu na dobu neurčitú, ťažko by sa ho zbavili.

Kto však skontroluje, koľkokrát agentúrni pracovníci v jednej firme robili? Viac administratívy s tým budú mať hlavne podniky, kde takýto ľudia pracujú. Ich personalisti však neraz majú v štatistike neporiadok a nedokážu to určiť. Do hry však vstupujú odbory, ktorým novela zákona o službách zamestnanosti dala viac právomocí. „„Reťazenie pracovných zmlúv agentúrnych zamestnancov vieme v podnikoch ustrážiť,“ tvrdí predseda Odborového zväzu Kovo Emil Machyna.

 

Dnes v HN:
Zmeny v personalistike

Viac informácií k tejto téme nájdete v Hospodárskych novinách alebo sieti Piano

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:13