StoryEditor

Keď doznejú horúce letné dni

05.09.2003, 00:00

Práve ste sa vrátili z dovolenky a všetci navôkol obdivujú vašu do bronzova opálenú pokožku. Vďaka športovaniu a ľahkej letnej strave zbavili ste sa aj zbytočných kilogramov, takže vyzeráte nádherne, oddýchnuto, mlado -- žiarite šťastím.
"Je to aj preto, že práve slnečné lúče podporujú tvorbu serotonínu (nazývame ho tiež hormónom šťastia) a zároveň potláčajú tvorbu melatonínu, ktorý vyvoláva spánok. Preto v lete, oproti iným obdobiam, sme veselší a vitálnejší," povedala MUDr. Jana Šrámeková, dermatologička, riaditeľka 1. Laserového dermatokozmetického centra v Bratislave. Pripomenula, že slnko má na náš organizmus aj ďalšie blahodarné účinky. Okrem dezinfekčného účinku zvyšuje počet červených a bielych krviniek, urýchľuje hojenie a metabolické pochody, vyvoláva tvorbu vitamínu D, pozvoľné hnednutie kože spôsobené zmnožením pigmentu melanínu, zabezpečuje spätne zvýšenú ochranu proti negatívnym účinkom slnečného žiarenia.
Ak ste letné slnko užívali s mierou, bronzová pokožka by mala ešte stále žiariť. V opačnom prípade jej ošetreniu treba venovať mimoriadnu starostlivosť. "Paradoxne tie isté slnečné lúče, ak opaľovanie preháňame alebo sa nedostatočne chránime, majú aj nepriaznivý účinok na náš organizmus. Negatívne pôsobenie UV žiarenia, predovšetkým lúčov UVA, sa donedávna podceňovalo, pretože jeho účinky na pokožku neboli okamžite rozoznateľné. UVA lúče pôsobia do hĺbky a poškodzujú nielen stavbu elastínových a kolagénových vlákien pokožky, ale spôsobujú stratu celkovej pružnosti a jej starnutie. Navyše sa tvoria vrásky, starecké pigmentácie, rozšírené cievky, vzniká i riziko tvorby kožných nádorov," zdôraznila MUDr. Šrámeková.
Čo robiť, aby sme si dar, ktorý nám poskytlo leto, uchovali čo najdlhšie? "Keďže už po niekoľkých dňoch po návrate z dovolenky je pokožka na celom tele vysušená a začína sa drobulinko šúpať, je čas odumreté a zrohovatené bunky, usadené na povrchu pokožky, dôkladne vyhladiť telovým peelingom. Celé telo, najlepšie pri kúpeli, si dôkladne premasírujeme masážnou rukavicou alebo žinkou. Aby vysušená pokožka nadobudla opäť svoju pôvodnú hladkosť a vláčnosť, po kúpeli si do nej vmasírujeme kvalitné telové mlieko," vysvetľuje dermatologička.
Podobným spôsobom ošetríme aj pleť. Peelingový krém spoľahlivo odstráni odumreté a zrohovatené bunky aj na tvári. Pri mechanickom peelingu však dbáme, aby bol jemný, s maličkými čiastočkami, ktoré citlivú pleť nepoškriabu a nepoškodia. Na konci leta je vhodnejší chemický peelingový prípravok pripravený na báze prírodných ovocných kyselín, tzv. AHA-kyselín. Pôsobia na pleť ako jemný chemický peeling, obnovujú schopnosť pokožky samoregulovať zásobovanie vlhkosťou a urýchľujú regeneráciu pleťových buniek. AHA-kyseliny sú známe tým, že okrem peelingového účinku pôsobia aj zvnútra -- akoby upratali poškodené tkanivá vzniknuté po slnečnom žiarení. A výsledok? Pleť je žiarivejšia, ružovejšia, jemnejšia, farebne vyrovnanejšia, má lepší tonus. Navyše hnedé fľaky, ktoré vzniknú po slnení, vyblednú až o 40 percent.
Odborníci na krásu odporúčajú dodať pokožke na jeseň to, čo jej momentálne najviac chýba. Najlepšie je navštíviť pracovisko lekárskej kozmetiky alebo dermatokozmetiky, kde lekár urobí opakovaný peeling AHA-kyselinami vo vysokých koncentráciách alebo tzv. fotoomladenie.
Okrem peelingu pleť v jesennom období potrebuje aj dostatočnú výživu. "Najvhodnejšie je zabezpečiť pokožke dostatočnú dennú hydratáciu podaním kvalitnej hydratačnej emulzie s dostatočným prísunom tekutín, teda vypiť aspoň dva litre čistej vody denne. Na noc odporúčam použiť výživný krém s účinnými látkami a zároveň špeciálny prípravok na jemné očné partie. Krém však neroztierame. Do pokožky ho jemne vklepávame bruškami prstov," odporúča MUDr. Šrámeková.
Po horúcom lete by sme si mali aspoň raz za dva týždne dopriať kvalitnú odbornú masáž u kozmetičky. Kvalitne prevedená masáž pôsobí blahodarne a upokojujúco nielen na pokožku a poškodené väzivo (vyhladzuje vrásky), ale aj na celý organizmus.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:56