StoryEditor

10 rád ako ušetriť doma energiu. Vypnite aj „spiace“ spotrebiče

24.09.2015, 00:01
Autor:
turtur
Skúste niečo viac ako len úsporné žiarovky, či zateplenie domu. Ušetríte, ak celkom vypnete spotrebiče, ktoré sa len tvária, že sú bez prúdu.

Za elektrinu platí polročne len 30 eur. Iné domácnosti niekoľkonásobne viac. Ako je to možné? „Jednoducho šetrím,“ hovorí Vladimír (plné meno máme v redakcii). Pritom každý deň pracuje doma niekoľko hodín na počítači. Má aj dva televízory, chladničku, vysávač, rádio a iné bežné spotrebiče.

Veľký televízor, ako hovorí, používa hlavne na relax. Druhý malý, je „príručný,“ na sledovanie správ a iných aktualít počas práce. Vladimírova domácnosť je však „extrém“. V byte, ktorý využíva skôr len ako pracovňu, býva často sám. Ale aj tak: „šetrnosť sa vypláca,“ dodáva.  

Ako to robí? Keďže jeho byt nie je veľký, spotrebiče má napojené na jednu elektrickú šnúru s „päťdierovou“ rozvodkou. Je však na nej vypínač a pre istotu aj poistka. Aby sa nepoškodili spotrebiče, keby v sieti vznikol skrat.   

Na jedno vypnutie a zapnutie sa tak dá ovládať takmer celá elektrická sieť v byte. „Keď odchádzam do práce, vypínam rozvodku a s tým aj všetky spotrebiče. Nenechám ich ani v tzv. spiacom režime, takže nespotrebujú ani minimum prúdu,“ vysvetľuje.

Mnohé spotrebiče, napríklad televízory, rádiá, ale aj reproduktory na počítače, hoci sa vypnú, stále sú pod napätím a iba „driemu“. Napríklad na televízore svieti červená kontrolka. Aj vtedy majú, hoci len minimálnu spotrebu. Niektoré spotrebiče, pritom aj „bzučia“. Vypnutím rozvodky sa však celkom vyradia z činnosti. Ak sa táto úspora vynásobí hodinami a dňami, do roka tak Vladimír ušetrí na elektrine desiatky eur. 

Tento trik sa môže využiť aj vo väčších bytoch. Nie je predsa ťažké ráno vypnúť napríklad aj dve rozvodky v izbách a „odstrihnúť“ tak elektrospotrebiče od prúdu.
Ale pozor. Nulová, či minimálna spotreba sa prejaví spomalením chodu elektromera, ktorý býva na chodbe voľne prístupný. Potenciálny zlodej tak môže zistiť, či je, alebo nie je niekto doma. Preto je vhodné byt zabezpečiť kvalitnejším zámkom. 

Aké sú možnosti šetrenia energií v bytoch  

1.
Nakupujte len energeticky efektívne spotrebiče. Pri kúpe si na ich štítku, alebo u predajcu overte ich energetickú kategóriu. Pre úsporné chladničky a mrazničky platí označovanie „A+" a „A++".

2.
Chladnička by mala stáť na chladnom mieste, aby ju termostat, ktorý kontroluje vnútornú úroveň chladu, nemusel často zapínať. Chladničku preto nedávajte blízko sporáka, alebo radiátora. 

3. 
Chladničku častejšie odmrazujte. Odmrazená sa rýchlejšie ochladí ako keď má hrubú vrstvu ľadu.    

4. 
Pri príprave čaju, alebo kávy nezohrievajte zbytočne veľa vody, ktorú potom nevyužijete. 

5.
Pri pečení v elektrickom, alebo plynovom sporáku vypnite trúbu o niekoľko minút skôr, ako je potravina hotová. Dopečie sa zvyšným teplom akumulovaným v telese sporáka.  

6.
Pri vetraní je lepšie vypnúť kúrenie a dokorán otvoriť okná. Vzduch sa tak rýchlo vymení a steny zostanú teplé. 

7.
Na radiátory dajte namontovať merače tepla a termostaty. Predtým je však dôležité  v celom dome vyregulovať vykurovací systém. Ak to nie je možné (napríklad v domoch starších ako 40 rokov), treba vymeniť potrubia a radiátory za nové.   

8.
Zateplite obvodový plášť domu a vymeňte okná za kvalitnejšie. Môžete tak usporiť okolo 30 až 40 percent tepla.  

9.
Používajte úsporné žiarovky. Ale pozor. Sú pomerne drahé. Napriek deklarovanej dlhej živostnosti, nemusia toľko vydržať, takže investícia sa často neoplatí. Preto je vhodné ich použiť len v miestnostiach, kde sa svieti dlhšie. Obyčajné žiarovky (ich výroba je už obmedzená), nie sú síce energeticky efektívne, ale sú zasa lacné.     

10.
Pri varení dávajte na hrnce pokrievku. Spotrebujete tak menej plynu, či elektriny.   

01 - Modified: 2007-09-24 11:46:40 - Feat.: 0 - Title: Volkswagen z Vratislavíc
01 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 04 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:25