StoryEditor

Očkovanie proti exotickým chorobám nepodceňte. Ide aj o život

09.07.2014, 18:30
Pri cestách do exotiky myslite zavčasu na zdravotné riziká. Informujte sa na konkrétny štát. Očkovanie si zariaďte aj mesiace dopredu.

Idete do rovníkových krajín či iných exotických regiónov sveta? Bez antimalarík, očkovania a dôkladných znalostí o zdravotných rizikách ani na krok. To vám povie každý, kto má už podobné cesty za sebou. Z pohľadu možnej nákazy niektorou z exotických chorôb sú nebezpečné najmä Stredná, Východná a Západná Afrika, tropické oblasti Južnej Ameriky, čiastočne Latinská Amerika, ale aj Juhovýchodná a Južná Ázia. Pozor na exotické infekcie si však treba dať napríklad aj v oblastiach Blízkeho východu.

Viete, čo je hlavná zásada? Nabierať si informácie a pripraviť svoje zdravie na cestu s dostatočným predstihom pred odchodom. Najmenej dva mesiace vopred.

Medzinárodný očkovací preukaz

Pozrime sa teraz na jednotlivé ochorenia podrobnejšie. „Povinné aj odporúčané očkovania pri cestách do zahraničia pravidelne zverejňuje Svetová zdravotnícka organizácia na svojej stránke. Očkovania sú vždy vyšpecifikované podľa jednotlivých krajín,“ informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Medzi povinné očkovanie sa už dlhodobo zaraďuje očkovanie proti žltej zimnici. Meningokoková meningitída a očkovanie proti nej je na rozdiel od zimnice povinné len pre moslimských pútnikov idúcich do Mekky v Saudskej Arábii.

Výskyt týchto ochorení u nás

Aké okolnosti sa spájajú so situáciou, ak je nejaké očkovanie nevyhnutné? „Pri vstupe do krajiny, kde je určité očkovanie povinné, sa od cestovateľa požaduje medzinárodný očkovací preukaz. V ňom musí byť zaznamenaný názov očkovacej látky, dátum jej podania, pečiatka, podpis očkujúceho lekára a číslo šarže očkovacej látky,“ tvrdí hovorkyňa. Bez takéhoto preukazu vám teda stup do krajiny nepovolia.
Našťastie výskyt infekčných ochorení importovaných na Slovensko je len ojedinelý. Napríklad žltú zimnicu, brušný týfus či choleru za posledné tri roky nepriniesol do našich končín nikto. Častejšie sa u nás však vyskytuje donesená malária. V roku 2011 ju identifikovali v dvoch prípadoch ľudí pricestovaných z Kene a zo Sudánu, o rok neskôr ich bolo šesť (zo Sudánu dvakrát, z Ghany, Bhutánu, Tanzánie a Madagaskaru) a vlani sme mali štyri prípady (zo Senegalu, z Ugandy, Nigérie a Kene).

Režim povinných a odporúčaných očkovaní pre jednotlivé štáty

Žltá zimnica
Očkovanie proti nej sa vyžaduje od všetkých cestujúcich starších ako 1 rok pri cestách do nasledujúcich krajin.
V Afrike: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Stredoafrická republika, Kongo, Pobrežie slonoviny, Demokratická republika Kongo (predtým Zair), Gabon, Ghana, Libéria, Mali, Mauretánia (okrem tých, ktorí prichádzajú z neinfekčných oblastí s pobytom kratším ako dva týždne), Niger, Rwanda, Sv. Tomáš a Princov ostrov, Togo
V Južnej Amerike: Francúzska Guyana
Očkovanie proti žltej zimnici sa odporúča pri cestách do krajín (oblastí) endemického výskytu žltej zimnice. Ide o nasledujce lokality.
V Afrike: Angola, Burundi, ČAD, Etiópia, Rovníková Guinea, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Keňa, Nigéria, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Sudán, Uganda, Tanzánia, Zambia
V Strednej a Južnej Amerike: Bilívia (oblasť Beni, Cochabamba, Santa Cruz a časť subtropickej oblasti La Paz), Brazília (oblasť Acre, Amapá, Amazonas, Goiás, Maranháo, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondonia, Roraima a Tocantis, Espirito Santo, Piaui, Bahia,  Sao Paolo, Paraná, Santa Catarina a Rio Grande do Sul ), Kolumbia, Ekvádor, Guyana, Panama (provincia Chepo, Darién a San Blas), Peru (pri návšteve džungľových oblastí do 2300 metrov n. m.), Surinam, Venezuela, Trinidad a Tobago

Cholera
Žiadna krajina (oblasť) očkovanie proti cholere nevyžaduje. Očkovanie možno odporúčať pri pracovných pobytoch v oblastiach epidemického výskytu cholery.

Poliomyelitída
Očkovanie sa odporúča cestujúcim starším ako 30 rokov, ktorí cestujú do krajín s výskytom poliomyelitídy, najmä v krajinách južnej a juhovýchodnej Ázie.

Ďalšie ochorenia s možným rizikom
V týchto prípadoch sa odporúča očkovanie osobám, ktoré sa budú vyskytovať v miestach s vysokým rizikom nákazy. Riziko však závisí aj od dĺžky pobytu, charakteru práce a cesty, ďalej od momentálnej epidemiologickej situácie a ďalších špecifík pobytu.

Meningokoková meningitída
Očkovanie sa odporúča pri cestách do oblastí epidemického výskytu meningokokovej meningitídy, čo sú hlavne krajiny rovníkovej Afriky. Povinné očkovanie proti tejto chorobe sa vyžaduje od pútnikov do Mekky v Saudskej Arábii.

Japonská encefalitída
Očkovanie sa odporúča pri dlhodobých pobytoch v oblasti epidemického výskytu tejto choroby. Ide o tieto krajiny.
Vo východnej a juhovýchodnej Ázii: Bangladéš (od 6. až po nasledujúci 1. mesiac v roku), Barma (5. až10.), Bután (6. až 1.), Brunej, Kambodža (5. až 10.), Čína – sever (5. až 9.), Čína – juh (4. až 10.), India – sever (6. až 1.), India – juh, Indonézia, Japonsko (4. až 10.), Laos (5. až 10.), Malajzia, Nepál (7. až 12.), Severná Kórea (5. až 10.), Pakistan (6.-1.), Filipíny, Srí Lanka, Južná Kórea (7. až 10.), Taiwan (4. až 10.), Thajsko (5. až 10.), Vietnam (5. až 10.). Riziko prenosu je iba v mesiacoch uvedených v zátvorke. V krajinách, pri ktorých údaj o období roka nie je, trvá riziko po celý rok.

Brušný týfus
Očkovanie sa odporúča pri cestách do štátov Ázie (najmä na indický subkontinent) ako aj do Afriky, do Strednej a Južnej Ameriky iba v tom prípade, že ide o dlhodobý pobyt alebo ak v mieste pobytu nie je zabezpečená pitná voda a taktiež ak sú tam zlé hygienické podmienky.

Záškrt
Očkovanie sa odporúča cestujúcim starším ako 40 ročným pri dlhodobých pobytoch v krajinách epidemického výskytu záškrtu.

Vírusová hepatitída typu A
Očkovanie sa odporúča cestujúcim do 54 rokov pri dlhodobých pobytoch v krajinách s vysokým výskytom tejto infekcie a s nízkym hygienickým štandardom v mieste pobytu. Sú to najmä africké krajiny, Ázia, Stredomorie, Stredný Východ, Stredná a Južná Amerika.

Vírusová hepatitída typu B
Očkovanie sa odporúča pri dlhodobých pobytoch vo vysoko endemických oblastiach: krajiny Afriky, Južná a Stredná Amerika, Blízky Východ, Juhovýchodná Ázia a ostrovy Tichého oceánu.

Zdroj: ročenka Svetovej zdravotníckej organizácie (WTO) International travel and health, http://www.who.int/ith/en/


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:

01 - Modified: 2006-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nečakal som taký rýchly prestup
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:37