StoryEditor

Máte dlhy? Aj vaši blízki by mali byť pri exekúcii v pozore

18.05.2015, 15:43
Dlhy, málo peňazí a žiadna práca. Aj takto to môže vyzerať v praxi, ak sa ocitnete v situácii, že vám na majetok siaha exekúto

S takýmto problémom na kru sa ocitol aj čitateľ Ján z HN Poradne, ktorý nás žiada o radu. „Mám veľké dlhy. Môže mi exekútor siahnuť na majetok rodičov a brata?“ pýta sa nás.

Zmeňte trvalý pobyt. Pre každý prípad

Ako mu radí advokát Martin Hurtaj z Nitry, nie je dôvod pre ktorý by mal exekútor siahať na majetok iných osôb ako dlžníka. „Z opatrnosti vám však odporúčam zmeniť trvalý pobyt.“ Podľa právnika Martina Kriaka, exekúciou sa vždy postihuje len majetok a práve povinného. „Ak rodičia alebo brat neboli ručiteľmi alebo spoludlžníkmi na úvere, exekúcia sa ich netýka. Exekútor sa však môže domáhať návštevy v byte, za účelom súpisu vašich hnuteľných vecí, vtedy by ste museli preukazovať, čo vám patrí a čo máte od rodičov požičané.“

Samotná dlžoba nie je trestná. Môžete sa však dopustiť viacerých trestných činov, ktoré ľudia v podobnej situácii môžu páchať. Ide najmä o poškodzovanie veriteľa, napríklad prepisom majetku na rodinu, alebo marenie výkonu exekúcie v prípade, že uvediete nepravdivé údaje exekútorovi a podobne,“ spresňuje Kriak. 

Čo si o vás môžu zistiť v poisťovniach

Pri exekúcii môže zavážiť aj to, či ste zamestnaný, alebo podnikáte.  Exekútor podľa Jaroslavy Lukačovičovej, poradkyne Združenia podnikateľov Slovenska, v prvom kroku zistí v Sociálnej poisťovni, že máte príjem na základe pracovného pomeru alebo dohody vykonávanej mimo pracovného pomeru. „Následne kontaktuje vášho zamestnávateľa, aby mu zaslal príkaz na zrážky z vašej mzdy,“ tvrdí poradkyňa. Firma vám teda vypočíta, či to vôbec je možné a ak áno, v akej výške sa zrážky môžu vykonať. Následne o tom informuje exekútora. 

Exekúcia u zamestnanca

Zamestnávateľ dostane žiadosť o poskytnutie súčinnosti, v ktorom žiada oznámiť vaše miesto pobytu, kde pracujete a ďalšie informácie, potrebné na exekúcie. Potom firma dostane príkaz na začatie exekúcie. „Ten obsahuje údaje o tom, kto je veriteľom pohľadávky, o akú dlžnú sumu ide, aké sú náklady na trovy konania a celková dlžná suma. Tento dokument ešte neobsahuje údaje, kde je potrebné zrážky zo mzdy posielať, firma by mala vypočítanú zrážku zo mzdy zatiaľ ponechať na bankovom účte ako depozit,“ radí poradkyňa.

V poslednom kroku firma obdrží samotný exekučný príkaz, aj s presnými údajmi, kde má zrážku poukázať. Pokiaľ máte taký malý plat, napríklad na dohodu, že zrážku nie je možné vykonať alebo ak ukončíte pracovný pomer, firma musí o tom exekútora informovať. V každom prípade vám musí ostať pre vaše potreby zákonom stanovené minimum, a to je 60 percent zo životného minima (198,09 eura). Čiže zostane vám 118,85 eura. 

Dlh u živnostníka či eseročky

Pokiaľ pracujete ako živnostník a máte na krku exekúciu, exekútor posiela príkaz na začatie exekúcie priamo vám. Rovnako určí aj lehotu, dokedy je možné dlh uhradiť. „Zároveň exekútor môže siahnuť na váš bankový účet  a blokovať dlžnú sumu. V praxi sa podľa Jaroslavy Lukačovičovej stalo, že exekútor zistil, že živnostník má bankové účty v dvoch rôznych bankách, dokonca v jednej z nich má dva účty.

„Tak poslal príkaz na blokovanie dlžnej sumy do obidvoch. Jedna z daných bánk v rámci svojich predpisov blokovala dlžnú sumu na obidvoch účtoch živnostníka a druhá banka tiež blokovala dlžnú sumu. Tak sa stalo, že dlžná suma bola na bankových účtoch živnostníka blokovaná trikrát v rovnakom čase. V prípade, ak máte eseročku, ručíte za svoje záväzky iba do výšky splateného základného imania. „Musia to byť záväzky, ktoré vznikli firme ako právnickej osobe, nie spoločníkovi ako fyzickej osobe. Eseročka vám teda poskytuje istý spôsob ochrany, keďže pri podnikaní ručíte za záväzky celým majetkom,“ uzatvára Lukačovičová. 

01 - Modified: 2007-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico: Euro je pre nás výhodné
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:53