Spotrebitelia začali viac vyhľadávať lokálne potraviny a tiež biopotraviny. "Obchod zabezpečuje predaj biopotravín obyčajne oddelene od ostatných produktov. Robí to jednak v záujme sprehľadnenia nákupu spotrebiteľom, jednak tieto potraviny sú predsa len o niečo drahšie," konštatuje Halgašová.
Pripomenula tiež, že tieto produkty musia spĺňať všetky požiadavky európskej a národnej legislatívy. "Prevádzkovatelia ekologickej poľnohospodárskej výroby sú certifikovaní a následne aj kontrolovaní. Sú to výrobcovia poľnohospodárskych surovín, výrobcovia potravín, krmív a kŕmnych zmesí, osív a vegetatívneho množiteľského materiálu, ale aj ďalší. Napríklad aj osoby, ktoré zbierajú voľne rastúce rastliny a ich časti, huby a morské riasy. Dovozcovia z tretích krajín, obchodníci a skladovatelia," objasňuje šéfka komory potravinárov.
Poukázala tiež na to, že na Slovensku vďaka tomuto trendu pribúdajú špecializované predajne, ktoré majú v ponuke výlučne len biopotraviny. "Mnohé, ktoré sa špecializujú na zdravú výživu, nemajú v ponuke výlučne produkty ekologického poľnohospodárstva a biopotraviny. Sortimentom potravín sa zameriavajú na určitú skupinu spotrebiteľov, pretože v bežných obchodoch, vrátane obchodných reťazcov, nie je priestor pre široký sortiment produktov určených pre osobitný spôsob stravovania," doplnila Halgašová.