StoryEditor

Vyše tisíc eur. Aj toľko zarobíte brigádou v únii. Pozrite si, čo na to treba

14.06.2015, 09:00
Autor:
run, redrun, red
Už za štúdií môžete získať veľa skúseností z brigády vonku. Hoci aj na farme či v hoteli. Zdokonalíte sa v jazyku a zarobíte si aj stovky eur.

V polovici 90. rokov to bývali dobrodružné výpravy. Partia mladých sa zbalila, trajektom sa dopravila do anglického Doveru, kde sa snažila ostrým chlapcom od colnej správy nahovoriť, že pracovné bagandže, montérky a ešus v ruksaku budú tou správnou výbavou na týždenný pobyt v Londýne.

Ak ich pustili, mohli ďalšie týždne brázdiť Anglicko či Škótsko a hľadať farmára, ktorý im načierno umožní trocha si zarobiť pri zbere úrody. 
Koniec dávnych spomienok. Dnešná realita je iná. Naši študenti môžu už niekoľko rokov využívať komfort voľného pohybu a práce v únii. Aj ho využívajú. Za zárobkom na Západ prúdia najčastejšie do Nemecka, Veľkej Británie, Rakúska aj na sever. V lete sú zas populárne juhoeurópske letoviská v Španielsku či Taliansku.

Pozrite si aktuálne ponuky tisícok pracovných pozícií na praca.hnonline.sk, ktoré pripravujeme v spolupráci s pracovným portálom istp.sk.

Atraktívne ponuky sú fuč

Ak sa však nejaký mladík či slečna rozkukávajú po brigáde až v týchto predletných dňoch, budú sklamaní. Najlukratívnejšie miesta sa už dávno rozobrali. S hľadaním sa totiž oplatí začať čo najskôr, ideálne v januári. „Pobyty na Islande, v Nórsku, Írsku a vo Veľkej Británii bývajú plné už vo februári alebo v marci, registrácie USA pracovné agentúry otvárajú dokonca už v novembri predošlého roka,“ upozorňuje oneskorencov napríklad Martina Květoňová zo spoločnosti Student Agency.

Možnosti sú aj dnes

Hoci to tento rok už zrejme nevyzerá na džob snov s kráľovským zárobkom, stále je ešte možné ísť do cudziny zbierať skúsenosti, ovocie a eurá. Treba však rátať s tým, že zostávajú zväčša už len úmorné práce na farmách platené menej a spojené s drinou v sadoch, na poliach alebo v skleníkoch.

O žiadnu ľahkú prácu nepôjde ani v pozícii pomocného personálu v bare, kuchyni alebo v rovnošate chyžnej.

Pokiaľ však natrafíte na seriózneho zamestnávateľa, je to iné. Napríklad 20-ročná Silvia, cez rok študentka histórie a španielčiny, bola vlani cez prázdniny chyžnou v Andalúzii.
„Hotel bol veľmi veľký a všetky sme sa museli obracať. Predstavovala som si, že sa budem po službe opaľovať, ale na to nebol čas. Na druhej strane som si zarobila pár desiatok tisíc a vylepšila sa v španielčine,“ prezrádza. Študentkám, ktoré by chceli mať podobnú skúsenosť, odkazuje:

Bez jazyka by to však nešlo. Nadriadení nám dávali pokyny výhradne po španielsky, s angličtinou sa nikto nezdržiaval.“ Potvrdzujú to aj pracovné agentúry. Upozorňujú, že vďaka znalosti jazyka uchádzači obmedzia riziká spojené napríklad s neporozumením pracovnej zmluve alebo problémy pri komunikácii s ubytovateľom či poisťovňou.

Obozretnosť nado všetko

Lenže každý rok sa nájdu desiatky iných mladých ľudí, ktorí narazia na podvodníkov. Pred čím vystríhajú pracovné agentúry? Záujemcovia musia čítať inzeráty veľmi starostlivo. Hlavne na internete sa často objavujú až podozrivo lukratívne pracovné ponuky s vysokými zárobkami, neprimeranými pracovnými pozíciami alebo s nízkymi či takmer žiadnymi nákladmi. Preto je na mieste si budúceho zamestnávateľa riadne preklepnúť. 
Napríklad na webe. Tam si sklamaní brigádnici vymieňajú skúsenosti. Opatrný treba byť aj pri lákaní na Facebooku. 
„Tento rok evidujeme množstvo prípadov, keď si naše dievčatá zabezpečovali prácu ´aupairiek´ a podviedli ich. Podvodníci na Facebooku vytvárajú falošné profily ´aupairiek´ i hostiteľských rodín, ktoré potom pridávajú do skupín, kde sa ´aupairky´  združujú,“ varuje Květoňová.

Aké sú podmienky práce v zahraničí

Francúzsko

Minimálna mzda: 1 458 eur/mesiac
Na čo nezabudnúť: môžete voľne pracovať 3 mesiace, potom sa len zaregistrovať na pobyt. 
Jazyk: vedieť po anglicky je pekné, ale ak chcete nájsť vo Francúzsku prácu, bez francúzštiny je to skoro nemožné.
Brigády: v lete nájdete prácu v poľnohospodárstve, ale aj v hoteloch, reštauráciách alebo letoviskách na juhu.

Taliansko

Minimálna mzda: nie je stanovená, väčšinou okolo 1 200 eur/mesiac)
Na čo nezabudnúť: pracovné povolenie nepotrebujete, ale ak by ste zostávali dlhšie ako 3 mesiace, musíte nahlásiť pobyt na miestnom obecnom úrade (stojí 14,62 eura).
Jazyk: vedieť aspoň pár slov po taliansky významne pomôže, pri práci na farme si zvyčajne vystačíte aj s angličtinou a zvyšok sa naučíte v praxi.
Brigády: letnú brigádu najlepšie zoženiete v poľnohospodárstve (zber vína, jabĺk, paradajok a pod.), s taliančinou sa uplatníte aj v hoteloch a reštauráciách.

Holandsko

Minimálna mzda: 1 502 eur/mesiac
Na čo nezabudnúť: dôležité je BSN číslo (BurgerServiceNummer), ktoré získate automaticky, len čo sa zaregistrujete na úrade miestnej samosprávy alebo na finančnom úrade (v prípade brigády dlhšej než 3 mesiace sa zaregistrujte na imigračnom úrade tzv. IND).
Jazyk: učiť sa po holandsky nemusíte, úplne si vystačíte s angličtinou.
Brigády: najčastejšie získate brigádu v poľnohospodárstve (zber tulipánov, špargle...), v upratovacích firmách, hoteloch a reštauráciách.

Rakúsko

Minimálna mzda: nie je stanovená, väčšinou si zarobíte okolo 1 000 eur/mesiac.
Na čo nezabudnúť: pPracovné povolenie nepotrebujete, ale do troch dní po príchode musíte nahlásiť svoju adresu na prihlasovacom lístku, ktorý odovzdáte na obecnom úrade či magistráte vo Viedni. Pri pobyte dlhšom ako 3 mesiace musíte žiadať o povolenie na pobyt pre občanov EÚ na regionálnom správnom úrade. Len čo získate prácu a uzavriete pracovnú zmluvu, dostanete aj pracovnú kartu.
Jazyk: bez nemčiny prácu nezoženiete, čím lepšie viete, tým máte väčšie šance.
Brigády: brigádu zoženiete predovšetkým v poľnohospodárstve, ale aj na turistických chatách, v hoteloch, či ako pomocný personál v reštauráciách.

Španielsko

Minimálna mzda: 757 eur/mesiac.
Na čo nezabudnúť: nie je nevyhnutné vybavovať si pracovné povolenie, ale do 30 dní po príchode musíte požiadať o povolenie na pobyt, ak ste v Španielsku zamestnaní alebo ak sa tam zdržiavate dlhšie ako 3 mesiace. Na úrade práce či policajnej stanici tiež získate identifikačné číslo cudzinca tzv. NIE - Número de indentificación de Extranjera.
Jazyk: ideálna je španielčina, sezónne prácu získate aj so znalosťou angličtiny, francúzštiny, nemčiny či taliančiny.
Brigády: prácu je vhodné hľadať v letoviskách, kde môžete získať brigádu v hoteloch či reštauráciách, ponúkajú sa aj miesta v poľnohospodárstve pri zbere ovocia.

Veľká Británia

Minimálna mzda: 6,5 libry/hodinu (v prípade veku nad 21 rokov)
Na čo nezabudnúť: pracovné povolenie nepotrebujete, ale musíte sa do mesiaca zaregistrovať napríklad na imigračnom úrade. 
Jazyk: bez aspoň základných znalostí angličtiny nemá zmysel prekročiť hranice.
Brigády: najviac sezónnych miest nájdete v poľnohospodárstve (zber jahôd, malín, cibuľa, zemiakov a pod.), v hoteloch, baroch, reštauráciách či iných službách. Na farme si vystačíte so základmi jazyka, za barom musíte hovoriť plynule.

Práca dobrovoľníkov

Ak vás do zahraničia ženie skôr než peniaze túžba učiť sa jazyk a spoznávať cudzie krajiny, skúste dobrovoľnícke kempy.
Kedy sa hlásiť: kedykoľvek, do zahraničia väčšinou vyrazíte do dvoch až troch týždňov.
Čo vás čaká: pobyt v Európe, ale hoci aj na opačnom konci sveta. Trvá to dva až tri týždne aj dlhšie podľa toho, ak skupina mladých ľudí z rôznych krajín sa zíde.
Aký je výber brigád: sú tisíce ponúk, vypomáhať budete v dedinkách a na biofarmách, pri ochrane prírody, renovácii pamiatok, organizácii kultúrnych podujatí, pri práci s deťmi, postihnutými či seniormi.
Koľko to bude stáť: organizátor vám zaplatí ubytovanie a stravu, vy si musíte uhradiť cestu a mať so sebou vreckové.
Kde hľadať informácie: na internete je množstvo webov s ponukami pre dobrovoľníkov.
Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čínska limuzína BS 6 môže byť nebezpečná
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:19