StoryEditor

Tieto jazyky sa oplatí učiť. Majú na svete najväčší vplyv

04.01.2015, 09:50
Autor:
zubzub
Jazyky, ktorými hovorí najviac ľudí na svete, teda čínština či arabčina, nemajú taký vplyv, ako by sa mohlo zdať. Tvrdí to štúdia časopisu Science.

Podľa nového výskumu americkej univerzity MIT sú naopak tieto jazyky v izolácii od zbytku sveta a nemôžu tak ostatné nijako výrazne ovplyvniť.

"Jazyk, ako je napríklad holandština, ktorou hovorí iba 27-miliónov ľudí, má na svete ďaleko väčší vplyv než arabčina, ktorou hovorí 530 miliónov ľudí. Hlavným dôvodom je to, že Holanďania vedia viac jazykov a sú mimoriadne aktívni na internete," píše sa vo vedeckej štúdii.


Vplyv jazykov podľa množstva preloženej literatúry.

Stále vedie angličtina

Aby vedci z MIT zistili, aké jazyky sú na svete najvplyvnejšie, spočítali prekladané knihy, heslá na Wikipédii a z Twittru. Z týchto dát potom vedci vedení Shaharom Rohenom a Césarom Hidalgom vytvorili diagram, ktorý pomenovali svetové jazykové siete. Ako je vidieť, najväčší vplyv má jednoznačne angličtina. 

Platí to aj pri štúdiu u nás. Angličtina stále vedie v rebríčku obľúbenosti, povedal pre HN Pavol Ondovčák z Volis Academy. "Je totiž súčasťou väčšiny pracovných prostredí a celkovo je dnes potrebný v každodennom živote," vysvetľuje Ondovčák.


Vplyv jazykov na základe hesiel na Wikipédii.

Slováci holdujú aj nemčine

Ďalšími vplyvnými jazykmi sú francúzština, nemčina či španielčina. Druhá menovaná je u nás tiež veľmi populárna. "Dlhodobo pribúdajú záujemcovia o štúdium nemeckého jazyka, ktorý je logicky populárny najmä vďaka blízkosti Viedne a pracovným príležitostiam a podmienkam v Rakúsku," upresňuje. Pokiaľ ide o francúzštinu a španielčinu, tieto jazyky u nás stále výrazne zaostávajú. Ondovčák v budúcnosti očakáva, že v našich podmienkach narastie záujem o ruštinu či ázijské jazyky, ale priznáva, že zatiaľ sa tento trend veľmi neprejavil.

Vplyvná slovenčina a čeština

Vráťme sa však k výskumu. "Napriek tomu, že jazykmi ako čínština, arabčina alebo hindština hovorí množstvo ľudí, nemajú na svet veľký vplyv. Napríklad do arabčiny a z nej sa predkladá len málo kníh. Toto sťažuje ľuďom hovoriacim týmto jazykom prístup k publikáciám, ktoré nie sú písané v ich jazyku. Rovnako je tiež arabčina málo používaná na Twittri a Wikipédii. Jej vplyv na okolitý svet je tak ďaleko menší než napríklad vplyv angličtiny," uzatvárajú vedci.

Keď sa ale pozriete do tabuľky, tak je celkom zaujmavé, že slovenčina a čeština má podľa nich ďaleko väčší vplyv, než fakt, koľko ľudí tieto jazyky ovláda.


Vplyv jazykov podľa hesiel na Twitteri.

Zdroj: pnas.org, reflex.cz

01 - Modified: 2007-02-07 06:23:31 - Feat.: 0 - Title: Nádej na liečbu AIDS
01 - Modified: 2024-03-16 18:57:56 - Feat.: - Title: Je náš materinský jazyk najťažší na svete? Jazykovedci sa pozreli na mýty a hoaxy o slovenčine 02 - Modified: 2024-03-10 21:44:43 - Feat.: - Title: Vysokoškoláci učiteľom posielajú emoji. Aj nespisovná slovenčina je však príťažlivá, tvrdí profesorka 03 - Modified: 2024-01-13 11:03:25 - Feat.: - Title: Tieto vybrané slová vedia žiaci naspamäť. Ako ste na tom vy? Overte si znalosti v našom kvíze 04 - Modified: 2023-09-07 10:45:45 - Feat.: - Title: Návrat do škôl bol krutý. Overte si v kvíze, či máte slovenčinárske vedomosti deviatakov, na toto musia poznať odpoveď 05 - Modified: 2023-07-01 10:43:18 - Feat.: - Title: Kvíz: I alebo Y? Otestujte sa, či máte slovenčinu v malíčku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 16:48