StoryEditor

Čo skrývajú tabletky na chudnutie?

12.11.2013, 15:00
Aj na vás sa valí z každej strany reklama propagujúca tabletky na chudnutie? Dajte si pozor, aby ste nenaleteli podvodníkom.

Po falošných praktikách predajcov ponúkajúcich zázračné tabletky na chudnutie pátrala reportérka Dana Emingerová. Čo odhalila? Falošné webové stránky, dvojitých agentov alebo i ukradnuté fotografie ľudí.

Falošné webové stránky

Inzerát na chudnutie odkazuje na webovú stránku, ktorá sa tvári ako česká verzia magazínu Womens´s Health. Na prvý pohľad vyzerá veľmi solídne, ale podozrenie vzbudzuje netypická adresa www.consumersinn.com/cz/. V úvodníku sa usmieva sympatická reportérka Helen Hasman, „zaoberajúca sa zdravím a diétami“. Solídnosť stránky podčiarkujú ďalšie logá, vyvolávajúce dojem prepojenia vydavateľa webu so štyrmi renomovanými inštitúciami vrátane spravodajskej televízie CNN. Pritom každý z odkazov na stránke: Fitness, Láska a sex, Jedlo, Chudnutie, Joga, Zdravie, Krása a štýl, vás len nasmerujú na objednávku produktu, prípadne na článok Helen Hasman, ktorá tvrdí, že na začiatku výťažku z malín tiež neverila. Vraj ani potom, čo si prečítala množstvo štúdií. Produkt preto otestovala na sebe a za mesiac bez zvláštnej diéty a intenzívneho cvičenia naozaj zhodila 16 kilogramov. A navyše v noci sa jej lepšie spalo a zobúdzala sa oddýchnutejšia.

O niekoľko riadkov nižšie už Helen Hasman tvrdí, že „spoločnosť Raspberry Ketone patrí k najspoľahlivejším a najdôveryhodnejším dodávateľom doplnkov stravy na trhu“.

Na originálnej webovej stránke časopisu Women´s Health však žiadnu Helen Hasman nepoznajú a sám časopis upozorňuje na zneužívanie svojich stránok.

(Ne)končiaca akčná ponuka

Falošná stránka o Raspberry Ketone tiež upozorňuje, že „obchody v USA sú vypredané“. A nielen tam! Aj v Česku! Web tvrdí, že práve teraz a len teraz máte jedinečnú šancu kúpiť si zázračný podpultový trhák vďaka akčnej ponuke, ktorej platnosť sa končí práve v ten deň, keď stránku navštívite. Na druhý deň však stránka tvrdila to isté.

Ukradnuté fotografie

Rovnakého sprievodcu ako Helen Hasman má aj ďalší zázračný produkt pre „tlsťochov“: Green Coffee, sľubuje zhodenie 14 kilogramov za mesiac. Hviezdou stránky, ktorá sa teraz vydáva za Health Journal, je česká reportérka Ivana Křížková. Tá hovorí v podstate to isté, čo kolegyňa Helen Hasman, len trochu inými slovami, ale podľa rovnakého vzorca. Tiež najskôr neverila, potom si naštudovala literatúru, vyskúšala na sebe a odpadla blahom...

Česká reportérka Ivana Křížková však neexistuje. Editori stránok jej dali tvár známej francúzskej televíznej moderátorky Melissy Theuriau.

Navyše sa predajca Green Coffee oháňa odporúčaním pražského psychiatra Ondřeja Trávnička. Ten nielenže neexistuje, ale s rovnakou tvárou nájdete na webe i ruského lekára Sergeja Viktoroviča Červonceva.

Dvojití agenti

Perfektným príkladom „dvojitého agenta na chudnutie“ je Kristina Milerová z Prahy. V Amerike sa na falošných stránkach Woman´s Health chváli, že zhodila 36 libier vďaka plodom exotického ovocia Garcinia Cambogia z južnej Indie, kým v Prahe zas chudne vďaka zelenej káve Green Coffee spoločnosti AFS z Komorských ostrovov.

Zmanipulované diskusie

Stránky vyzývajú, aby ľudia vyjadrili svoj názor na chudnutie, ku ktorému im dopomohol ich produkt a pochválili sa ostatným. Do diskusie sa však buď vôbec nedostanete alebo sa vami odoslaný príspevok nezobrazí. Pod umelo vytvorenými článkami tak sú len diskusie „nadšených klientov“.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-07 11:24:08 - Feat.: 0 - Title: Bubenkovci nevyužili zaváhanie Ruska
01 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 02 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 03 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-02 13:16:04 - Feat.: - Title: Chlieb a pečivo nie sú hrozbou ani počas diéty. Oveľa dôležitejšie je to, čo s nimi jete
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 19:18