StoryEditor

NYSE korigovala pojem nezávislý

25.08.2003, 00:00

Newyorská burza cenných papierov (NYSE -- New York Stock Exchange) korigovala pojem "nezávislý člen predstavenstva". Po prvý raz tento pojem z hľadiska vzájomných vzťahov medzi spoločnosťou, ktorej členom predstavenstva je a korporáciou, v ktorej pracuje. Členom rady riaditeľov sa môže stať niekto až päť rokov po odchode z manažérskeho postu v tejto spoločnosti.
V návrhu nových pravidiel kótovania na NYSE sa síce priamo nehovorí o päťročnej klauzule, ale sú v nich priamo určené materiálne vzťahy nezávislého člena rady riaditeľov a spoločnosti, ktorej je členom rady riaditeľov. Člen rady riaditeľov sa nemôže považovať za nezávislého, pokiaľ počas minulých piatich rokoch dostával nie menej ako o 100 000 USD viac v porovnaní so štandardnou mzdou platenou členom predstavenstva. Vrcholoví manažéri korporácií sú dosť často členmi predstavenstva iných spoločností. Ochrancovia práv investorov tvrdia, že personálne prepojená obchodná spolupráca takýchto spoločností môže provokovať konflikt záujmov.
Jedným z najväčších škandálov minulého roka bolo skúmanie konfliktu záujmov v Salomon Smith, ktoré spôsobilo nemálo nepríjemných minút riaditeľovi Sanfordovi Weillovi. V roku 2000 spoločnosť AT & T robila emisiu akcií a vybrala si manažéra úpisu Salomon Smith Barney. Stalo sa to až vtedy, keď analytik Jack Grubman zmenil negatívne hodnotenie akcií AT & T. Salomon Smith Barney získal v tom čase veľmi vysoký komisionársky poplatok. S. Weill, ktorý bol v tom čase členom Predstavenstva AT & T, nabádal J. Grubmana, aby sa novým spôsobom pozrel na akcie AT & T. Bolo to zrejme po tom, ako ho o to požiadal predseda Predstavenstva AT & T Michael Armstrong, ktorý bol vtedy súčasne členom Predstavenstva Citigroup. Vyšetrovateľom sa však nič nepodarilo dokázať. Napriek tomu sa NYSE rozhodla, že obmedzí finančné toky medzi spoločnosťami, ktorej jednej manažér je členom predstavenstva druhej spoločnosti. Člen rady riaditeľov sa nemôže považovať za nezávislého, pokiaľ jedna z dvoch spoločností dostáva od obchodu s druhou viac ako 2 % tržieb, alebo viac ako 1 mil. USD v závislosti od toho, čo je viac.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:57