StoryEditor

Trápia vás horúčavy? Firma vám musí zabezpečiť pohodu

14.07.2014, 11:42
Horúčavy na pracovisku nemusíte trpieť. Firma sa má postarať o to, aby ste mohli kvalitne pracovať. Prikazuje jej to aj zákon.

Pracovné povinnosti vás neobchádzajú ani v horúčavách. Na zamestnancov však pamätá i zákon, ktorý určuje, čo vám musí firma na pracovisku zabezpečiť počas mimoriadne teplých dní. Za taký sa považuje deň, v ktorom teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla hodnotu vyššiu ako 30 stupňov Celzia.

1. Povolené merné hodnoty

Nariadenie vlády (č. 544/2007) určuje, aké sú stanovené smerné hodnoty teplôt pri dlhodobej záťaži teplom, pri práci vykonávanej viac ako 4 hodiny denne. Hraničnou teplotou je v lete + 30 stupňov Celzia.

2. Pitný režim

Zabezpečuje ho firma na vlastné náklady. Stačí, ak na vašom pracovisku zabezpčí pitnú vodu z vodovodu. Pokiaľ je však predpoklad, že sa zvýši vaša pracovná záťaž teplom, musí vám počas mimoriadne teplých dní firma poskytnúť aj minerálne látky stratené potením.

3. Úpravu času práce

Firma vám musí poskytnúť prestávky v práci, aby ste sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou. Platí, že najneskôr po 6 hodinách práce vám musí poskytnúť prestávku na jedlo a oddych v trvaní najmenej 30 minút. Ak je vonku horúco, môže posunúť pracovnú zmenu, alebo zaradiť na pracovisku častejšie prestávky.

4. Klimatizácia a vetranie

Na pracovisku by sa malo zabrániť k prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná, k čomu slúžia  žalúzie alebo rolety. Ak sa používa vo firme klimatizácia, musí sa udržiavať v prevádzkyschopnom stave. Pokiaľ nie je v práci klimatizácia, musí firma zabezpečiť vhodné vetranie. Pri používaní ventilátorov však tieto nesmú pôsobiť priamo na zamestnancov.

5. Sprcha či ochlazovanie

Ak ste ako zamestnanci povinní nosiť pracovný odev, musíte mať k dispozícii primeranú šatňu. Pokiaľ ide o sprchy a  umývadlá, ak to vyžaduje charakter práce, alebo ochrana zdravia, musíte mať k dispozícii primeraný počet spŕch (minimálne jedna pre lne musí byť zabezpečená jedna sprcha pre 20 zamestnancov. Keď na pracovisku nie sú sprchy potrebné, musí byícii vhodná  zamestnancov). Tam kde nie je sprcha, musí byť umývadlo s tečúcou vodou.

Kto to kontroluje?

- Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva vykonávajú štátny zdravotný dozor najmä na pracoviskách, kde sú zamestnanci vystavení nadmernému teplu dlhodobo.
- Ak zamestnávateľ nechráni pracovníkov pred nadmernou tepelnou záťažou, hrozí mu pokuta až do 33-tisíc eur.
- Inšpektorát práce môže za porušenie predpisov v oblasti bezpečnosti uložiť pokutu až do výšky 100-tisíc eur.


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Čítajte viac tém z Letného servisu HN:

Letné brigády sú tu. Neprerobte na nich

História láka na hrady a zámky. Tipy, kde sa čo dá zažiť

01 - Modified: 2006-08-03 14:53:59 - Feat.: 0 - Title: Slovenské pivo v zahraničí takmer nepoznajú
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 02 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Trendy sa menia: Stále viac firiem kupuje kancelárske priestory. Dôvodom sú úspory aj lepšia klientela 03 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývať a pracovať v rovnakej štvrti? S vlastnou kanceláriou v bratislavskom ZWIRN OFFICE žiadny problém 04 - Modified: 2022-07-13 10:13:05 - Feat.: - Title: Kancelárie s prvkami populárnych sci-fi a fantasy filmov? Práve také nájdete v Metrohm Research Slovakia 05 - Modified: 2022-06-28 07:33:56 - Feat.: - Title: Prečo by sa mali zamestnanci vracať do kancelárií a čo im môžu firmy ponúknuť? Odborníci porozprávali, aký štýl práce nás čaká
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:45