StoryEditor

Triky, ktoré vám pomôžu lacno nakupovať

15.04.2014, 12:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Viete správne nakupovať? Tu je niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu ušetriť peniaze.

Zľavy áno, ale s rozumom

Nie každá zľava musí byť výhodná. Obchodníci totiž často neváhajú použiť rôzne triky. Častým zvykom je umelé zvýšenie ceny pred obdobím výpredajov alebo predražený tovar, ktorý je i po zľave stále príliš drahý.

Nenechajte sa teda zmiasť lákavo vyzerajúcou ponukou, ale skutočne sa zamyslite nad hodnotou tovaru, ktorý chcete kúpiť. Ak máte čas, urobte si pred návštevou obchodného centra vlastnú predstavu o cenách. Pomôcť vám môžu aj internetové porovnávače cien.

Nákupný zoznam je základ

Ak chcete nakupovať efektívne, nebuďte lenivý a urobte si vopred nákupný zoznam. Je jedno, či dáte prednosť klasickému papieru, alebo si potrebné veci poznamenáte do telefónu či tabletu.

Výhod je niekoľko. Na nič nezabudnete, ušetríte čas strávený v obchode a hlavne keď sa držíte napísaných položiek, nekupujete zbytočnosti, čím vlastne tiež ušetríte. Na zoznam si môžete pridať aj sumu, ktorú ste ochotní za danú vec minúť. Na konci mesiaca budete spokojní, že ste svoje peniaze zbytočne nerozhádzali.

Nájdite si svoj systém

Odkladajte si účtenky, dá sa podľa nich ľahko urobiť domáca inventúra. Nikto si predsa nemôže pamätať úplne všetky výdavky. Ak chcete ušetriť, veďte si pravidelný prehľad o vašich útratách. Chce to síce trošku disciplíny, ale určite sa to vyplatí. Útraty si môžete písať do zošita alebo PC, kde vám ich nejaký program spočíta.

Platba kartou či hotovosť? Podľa toho, za čo

Rozmýšľate, či si máte pred nákupom vybrať hotovosť, alebo zaplatiť kartou? Záleží na tom, kde a čo platíte. Najlacnejšia a najjednoduchšia možnosť je platba kartou, hlavne keď máte bezkontaktnú. Ušetríte za výbery z bankomatov, nemusíte mať pri sebe hotovosť a pri platbe do vami nastavenej sumy nemusíte zadávať PIN.

Nie vždy sa však karta oplatí. Keď totiž nemáte dosť bankoviek v peňaženke, odídete z obchodu naprázdno. S kartou je, naopak, nákup jednoduchší a jednoduchšie sa utrácajú peniaze. Samozrejme, len do nastaveného limitu.

Ak si ho nastavíte nízky, často vás to odradí od kúpy drahých zbytočností.

Autor: Zuzana Kohoutová

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 03 - Modified: 2024-02-16 10:01:49 - Feat.: - Title: Rozmýšľate ako ušetriť? Ponúkame vám 12 tipov 04 - Modified: 2024-01-13 09:06:21 - Feat.: - Title: Slováci sa prispôsobujú inflácii. Polovica chce šetriť, iný viac investovať 05 - Modified: 2024-01-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem uľahčiť vášmu rodinnému rozpočtu? Tu je desať tipov, ako ušetriť na energiách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:54