StoryEditor

Zistite, či si lekár neúčtuje viac. Cez výpis z poisťovne

12.02.2014, 14:00
Autor:
redred

Každý poistenec má podľa zákona právo požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o výpis z účtu poistenca. Možno oň požiadať písomne, v zmysle platnej legislatívy je poplatok za vydanie písomného výpisu 0,66 eura. Na získanie výpisu možno využiť aj bezplatné elektronické služby poisťovní, ktoré svojim klientom ponúkajú všetky tri zdravotné poisťovne.

Výpis si pozriete aj elektronicky alebo cez aplikáciu

"Výpis z účtu poistenca je možné získať aj elektronicky, a to bezplatne - registráciou v elektronických službách,"uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková. Vysvetlila, že výpis obsahuje informácie o zdravotnej starostlivosti, ktorú za poistenca poisťovňa uhradila. "Obsahuje výšku úhrady lekárovi a údaje o poskytnutých zdravotných výkonoch, liekoch, dietetických potravinách a zdravotníckych pomôckach alebo údaje o predpísanom poistnom a podobne," doplnila.

Podľa PR špecialistky zdravotnej poisťovne Dôvera Moniky Šimunovej využívajú ich poistenci na získanie výpisu najmä Elektronickú pobočku. Výpis si tak môže prezrieť každý klient, ktorý sa do nej zaregistruje."Elektronické prezeranie si účtu poistenca je veľmi populárne, o papierovú formu výpisu nás žiadajú len výnimočne. Navyše, svoj výpis z účtu môžu sledovať poistenci aj cez mobilnú aplikáciu Dôvera. Na kontrolu zdravotnej starostlivosti im stačí pohľad do mobilu," konštatovala.

Poistenci Union zdravotnej poisťovne si môžu prostredníctvom Účtu poistenca na webovej stránke poisťovne kedykoľvek bezplatne prezerať údaje na svojom osobnom účte, informovala hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová. Poistenci sa prostredníctvom online pobočky najprv zaregistrujú, poštou im následne príde PIN kód. "Na prihlásenie sa do portálu poistenec musí vedieť Identifikačné číslo poistenca, ktoré je uvedené na preukaze poistenca, heslo a PIN kód,"doplnila.

Prevencia proti fiktívnym výkonom

Poistenci môžu kontrolou svojich výpisov zabrániť napríklad tomu, aby na nich poskytovatelia zdravotnej starostlivosti písali fiktívne výkony. Ak poistenec zistí nezrovnalosti, môže sa obrátiť na poisťovňu. Revízni lekári na základe takéhoto podnetu môžu urobiť kontrolu u poskytovateľa. Ak sa potvrdí, že išlo o neoprávnene vykázanú zdravotnú starostlivosť, následne sa finančné prostriedky vymáhajú od poskytovateľa. V prípade závažných porušení sa poisťovňa môže obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

Zdroj: tasr

01 - Modified: 2006-01-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kozák na odchode
01 - Modified: 2024-04-10 14:56:30 - Feat.: - Title: Novým šéfom štátnej zdravotnej poisťovne sa stal Michal Ďuriš. Vymenovala ho Dolinková 02 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-03-28 10:34:42 - Feat.: - Title: Dôvera uzavrela vlaňajšok so ziskom takmer dvadsať miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-10 13:26:40 - Feat.: - Title: Najviac ľudí dôveruje Pellegrinimu, druhá je Zuzana Čaputová. Fico má väčšiu dôveru ako Šimečka (prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 02:31