StoryEditor

20 otázok a odpovedí o účtovníctve pre živnostníkov a eseročky

08.02.2016, 23:00
Autor:
(red)(red)

Ako správne účtovať, keď ste živnostník či eseročka? Ktoré sú najdôležitejšie zmeny v účtovníctve za posledné mesiace? Na tieto i ďalšie otázky vám odpovedajú experti HN Poradne.

1. Najdôležitejšie zmeny v účtovníctve

Otázka: Čo považujete za najdôležitejšie zmeny v účtovníctve za posledné obdobie roku 2015 či 2016? Má to nejakú nadväznosť na daňové priznanie?

Radí Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa

Po daňových licenciách, obmedzenom odpočte starej straty či priamom zvýšení sadzieb sú tu výrazné účtovné zmeny. Reforma sa dotkla odpisov ako takých, obmedzené sú daňové výdavky – niektoré sú zrušené úplne, iné limitované, rovnako je veľa otvorených otázok a komplikácií pri zmene účelu nehnuteľnosti, respektíve pri kombinovanom účele nehnuteľnosti. Niektoré administratívne budovy nevýrobného charakteru sa odpisujú 40 namiesto 20 rokov. V praxi sa tak odpisy budov nevýrobného charakteru rozpočítavajú na viac rokov. Zvýši sa daňový základ, z ktorého sa počítajú dane, a štátu odvedieme viac. Pri využívaní majetku, ktorý môže mať charakter osobnej potreby (ak je využívaný aj na súkromné účely) a s ním súvisiacich výdavkov, výdavok má daňový efekt len v pomernej časti, a to buď vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80% alebo v preukázateľnej výške v závislosti od pomeru používania tohto majetku na zabezpečenie zdaniteľného príjmu. Nárok na uplatnenie v 100 % výške je iba v prípade, ak daňovník jednoznačne preukáže 100-percentné použitie majetku na podnikateľské účely. Táto úprava sa dotýka aj ostatných výdavkov súvisiacich s automobilom – opráv, príslušenstva, nákupu pneumatík a podobne. Dôležité je tiež upozorniť na skrátenú dobu umorovania daňových strát. Podnikatelia si môžu odpočítať od základu dane daňovú stratu už len rovnomerne, počas najviac štyroch po sebe nasledujúcich zdaňovacích období vo výške 1/4 ročne (namiesto pôvodných 7 rokov a možnosti aj nerovnomerného odpisovania).

2. Účtovanie v jednoduchom účtovníctve

Otázka: Začínam podnikať ako živnostník, len si nechcem na začiatku platiť nejakú účtovníčku. Čo by bolo pre mňa najjednoduchšie z pohľadu účtovania – aký typ účtovníctva či evidencie?

Radí Martin Palkovič, účtovná spoločnosť Palkovič

Máte možnosť vybrať si z troch možností: paušálne výdavky, daňová evidencia, jednoduché účtovníctvo. Ak to nie je nutné, tak by som sa do jednoduchého účtovníctva nepúšťal. V závislosti od príjmu by som si zvolil paušálne výdavky alebo daňovú evidenciu. Nedá sa povedať, že v tomto prípade určite jedno alebo druhé. Treba postupovať individuálne v závislosti od konkrétnych čísel. Daňová evidencia obsahuje len rozdelenie na príjmy a výdavky. Súčty zdaniteľných príjmov a zdaniteľných výdavkov len prenesiete do daňového priznania na daň z príjmov – fyzické účtovníctvo. Je to zjednodušené účtovníctvo. Evidenciu je možné riešiť aj pomocou excelovskej tabuľky. Ak to zvládnete sám, účtovníčku nepotrebujete.

3. Časté chyby pri účtovaní

Otázka: Na čo si treba dať pozor pri uzatvorení účtovníctva pri jednoduchom i podvojnom účtovníctve? Aké sú časte chyby?

Radí Martin Palkovič, účtovná spoločnosť Palkovič

Ak si vedú účtovníctvo samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sami, zväčša zabúdajú na mínusové stavy v pokladnici. Ak sú eseročky, zabúdajú v daňovom priznaní na pripočítateľné položky, ktorými nemôžu znížiť základ dane. V prípade, ak používajú paušálne výdavky a nepodnikali celý rok, zabúdajú na maximálny strop paušálnych výdavkov 420 eur. Tento výpočet si treba sledovať, pretože softvér nevie, na koľko mesiacov paušálnych výdavkov máte nárok. Pri podaní daňového priznania je asi najčastejšou chybou nepodpísanie všetkých potrebných tlačív, respektíve absencia niektorých tlačív....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2008-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rio Tinto môže skončiť v rukách Číny
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 10:36