StoryEditor

Citigroup sa opäť zaujíma o Deutsche Bank

09.03.2004, 23:00

Zdá sa, že americký finančný gigant Citigroup je hotovou viagrou pre akcie najväčšej nemeckej finančnej inštitúcie Deutsche Bank. Po tom, čo sa opäť objavili špekulácie o ponuke najväčšej americkej banky prevziať nemeckého konkurenta, ktorú podporili aj viacerí analytici, zaznamenali akcie Deutsche Bank až 3-percentný nárast. Informácie na trhu o opätovnom úsilí amerického bankového obra získať Deutsche Bank nielenže pridali jednorazovo na hodnote jej akcií, ale výrazne posilnili aj jej pozíciu na trhu. Podľa CNN však nebude pre Citigroup, ktorá nedávno oznámila, že kupuje aj šiestu najväčšiu juhokórejskú banku Koram Bank od konzorcia na čele s vplyvnou Carlyle Group, jednoduché získať Deutsche Bank pod svoje krídla. Ak bude chcieť presvedčiť správnu radu nemeckej banky, bude musieť načrieť poriadne hlboko do vrecka. A ak trhy stavili práve na toto, mohli by sa dočkať nemalého sklamania.
Je pravda, že o nemecký retailový trh sa už dlhšie zaujímajú viaceré zahraničné spoločnosti. No šéf Deutsche Bank Joseph Ackermann len ťažko bude súhlasiť s úplným prevzatím inštitúcie, ak áno, jedine pod podmienkou, že by sa tak stalo za cenu, ktorú si pravdepodobne žiadny záujemca nebude môcť dovoliť.
Pravdepodobnejším scenárom podľa analytikov bude snaha Ackermanna dosiahnuť pre Deutsche Bank dohody menšieho rozsahu, ktoré si nebudú vyžadovať jednorazovo veľké sumy. Záujem o Deutsche Bank je veľký, a to nielen z dôvodu veľkosti samotnej banky. Ako uviedla agentúra Reuters, Deutsche Bank je totiž jedinou nemeckou bankou, ktorá si vytvorila separátne štruktúry pre svoj retailový biznis, čo jej umožňuje omnoho rýchlejší a bezproblémovejší odpredaj tejto oblasti. Aj úplne prvé rozhovory medzi nemeckou bankou a Citigroup, ktoré sa skončili neúspešne, sa očividne točili okolo možnej výmeny retailových a investičných aktív bánk.
Investori, ktorí si už teraz veľa sľubujú od najnovších informácií, by však mali vedieť, že je tu aj riziko, že zlúčenie bánk sa zrealizuje bez akejkoľvek prémie. Napr. banky ako Lloyds TSB a Credit Suisse majú podobnú burzovú kapitalizáciu ako Deutsche Bank. Obe by sa na fúziu ideálne hodili. Problém je však v tom, že ani jedna z bánk nemusí zákonite v krátkodobom horizonte znamenať pre partnera vo fúzii zvýšenie hodnoty aktív. Analytici síce netvrdia, že výmena akcií alebo zlúčenie nemajú zmysel. No s najväčšou pravdepodobnosťou nepovedú k prudkému zvýšeniu hodnoty aktív Deutsche Bank ani v prípade výmeny akcií s Citigroup. V súčasnosti prehnane nadšení investori by sa tak mohli dočkať studenej sprchy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:30