StoryEditor

Čiastkový protokol pre vratku DPH môže oživiť vaše peniaze

15.05.2015, 15:00
Autor:
turtur
Čiastkový protokol je pre správcu daní administratívnou záťažou, tvrdí Juraj Ontko. Preto sa zrejme nebude často používať. Plus veľa podrobností.

ROZHOVOR

Výkonný riaditeľ pre DPH v EY Juraj Ontko v rozhovore pre Hospodárske noviny 

Je čiastkový protokol prínosom pre biznis? Lebo aj niektorí odborníci tvrdia, že štát ho bude využívať pomerne zriedka. 
Pri dĺžke daňových kontrol na Slovensku – od niekoľkých mesiacov až po rok a viac – je tento inštitút vítanou možnosťou pre daňovníkov dostať aspoň časť svojho nároku na vrátenie dane, skôr ako sa skončí preverovanie celého nároku. Samozrejme, bude veľmi záležať na proaktivite správcu dane pri jeho využívaní. Protokol je koncipovaný ako univerzálny inštitút. 
 
Čo to znamená?
Môže sa uplatniť nielen na kontrolu oprávnenosti nároku na vrátenie nadmerného odpočtu pri DPH, ale aj na všetky ostatné typy daňových kontrol, keď sa preveruje nárok daňovníka na vrátenie dane. V praxi sa však najviac bude využívať pri DPH. Ide o pozitívnu zmenu, ktorá umožňuje peniaze „umŕtvené“ v často zdĺhavých daňových kontrolách dostať späť do obehu a znížiť tak náklady na financovanie biznisu. 
 
Ale správcovia dane nie sú povinní čiastkový protokol využívať. Len v prípadoch, keď to uznajú za vhodné. 
Áno, použitie tohto inštitútu si daňovník nemôže vynútiť. Dnes ešte nie je jasné, ako aktívne ho bude finančná správa využívať, ani podmienky a situácie, pri ktorých sa odhodlá pristúpiť na vyhotovenie protokolu. Na úrovni kontrolných skupín na daňových úradoch nevidím veľkú motiváciu čiastkový protokol využívať, preto bude veľa závisieť od vyšších predstaviteľov Finančnej správy, najmä riaditeľov odboru kontroly na daňových úradoch, prípadne riaditeľov daňových úradov a vyššie, do akej miery budú motivovať svojich kontrolórov protokoly vyhotovovať. 
 
Prečo si myslíte, že kontrolóri nebudú mať veľkú chuť vyhotovovať čiastkové protokoly?
Lebo bez dodatočnej motivácie to bude pre nich znamenať viac-menej len administratívu navyše. Pôjdu aj do určitého rizika, že počas zvyšku daňovej kontroly narazia na skutočnosti, ktoré by mohli meniť veci už uzavreté v čiastkovom protokole. Predpokladám preto, že prístup správcov dane bude zo začiatku opatrný – hoci rád sa nechám príjemne prekvapiť. 

Myslíte si, že Finančná správa bude protokol využívať aj pri už začatých daňových kontrolách?
Vzhľadom na množstvo prebiehajúcich daňových kontrol a na urýchlenie pozitívneho efektu na podnikanie by bolo veľkým prínosom, keby sa odhodlali uplatňovať tento inštitút nielen na daňové kontroly začaté po 1. júli 2015, ale aj na už prebiehajúce.


              Postup správcu dane pri príprave čiastkového protokolu  

A. 

1. Nové pravidlá začnú platiť 1. júla 2015 a mali by sa vzťahovať aj na firmy, v ktorých sa daňová kontrola do tohto termínu neskončí.    
2. Zhotovenie čiastkového protokolu nie je povinnosť, ale len možnosť. Oprávnenosť vyplatenia preverenej časti nadmerného odpočtu DPH správca dane uzná, ak nebude dôvod na jeho zadržanie do konca daňovej kontroly. 
3. Čiastkový protokol správca dane spravidla uplatní v prípade, keď pri kontrole bude musieť čakať na informácie z iného štátu, čím by sa  kontrola výrazne predĺžila.     
4. Podnikateľ tak dostane svoje peniaze ešte pred skončením celej daňovej kontroly vo výške uvedenej v čiastkovom protokole.
5. Úrad peniaze zašle do 10 dní odo dňa odoslania čiastkového protokolu daňovníkovi.
6. Doručením čiastkového protokolu sa u daňového subjektu kontrola neskončí, ale bude pokračovať.    
7. Zvyšnú časť nadmerného odpočtu DPH dostane daňovník na konci daňovej kontroly. 
8. Ak sa v závere kontroly zistí, že počas nej sa časť nadmerného odpočtu vyplatila podnikateľovi, neoprávnene, rozdiel musí vrátiť.    


B.

Čiastkový protokol daniari nevystavia ak:
   a) kontrolovaný subjekt je v zozname platiteľov DPH, ktorým nastali dôvody na zrušenie registrácie k DPH*  
   b) kontrola sa začala na podnet orgánov činných v trestnom konaní
Poznámka: * Napríklad ak nepodal daňové priznanie či kontrolný výkaz k DPH, opakovane nezaplatil počas roka dane a pod. 

Prečo časť odpočtu dostane málo firiem
– Ak správca dane nespochybní výšku nadmerného odpočtu DPH, kontrolu ukončí rýchlo a odpočet vráti vcelku. 
– Správca dane nebude vedieť správne odhadnúť výšku časti nadmerného odpočtu. 


C.

Dôsledky vyplatenia časti odpočtu

Výhody:
– Má to zlepšiť flexibilitu daňovej kontroly. 
– Zvýši sa finančná likvidita podnikov. Časť z nich sa rýchlejšie dostane k svojim peniazom, čo môže zachrániť ich biznis.

Nevýhody:
– Ak správca dane vyplatil vyššiu sumu, ako zistil po skončení kontroly, rozdiel bude od daňovníka vymáhať. 
– Zvýši sa administratívna náročnosť správy daní.

Pozor

Časť poslancov parlamentu považuje tieto pravidlá za nejednoznačné, a teda protiústavné. Ústavný súd však o tom zatiaľ nerozhodol. Finančná správa má ešte k čiastkovému protokolu vydať podrobnejšie pravidlá.     

Zdroj: Peter Pašek, managing director Accace; Alica Orda - Oravcová, daňová poradkyňa; Peter Varga, právnik, Dentons Europe CS LLP;  Finančná správa

01 - Modified: 2007-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo dňa
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 14:40