StoryEditor

Dostala som chatu. Teraz musím priznať daň

„Známy mi daroval chatu. Do konca januára musím podať priznanie,“  hovorí Alena Kubová z Handlovej. Chatu dostala do daru ešte v roku 2012, ale až v januári minulého roka na ňu získala aj list vlastníctva. Alena Kubová má len dva týždne na to, aby podala priznanie k dani z nehnuteľnosti. Rovnakú povinnosť do konca januára však majú všetci, ktorí v roku 2013 kúpili, zdedili či dostali do daru akúkoľvek nehnuteľnosť. Platí to nielen pre bežných ľudí, ale aj podnikateľov, pričom zaplatiť daň musia aj tí, ktorí nehnuteľnosť vlastnia dlhšie ako od vlaňajška.

Podávanie sa zjednodušilo
Podávanie priznaní k dani z nehnuteľností sa oproti minulému roku výrazne zjednodušilo. Jednou z najvýznamnejších zmien bolo podľa odborníčky na tieto dane Ireny Bubeníkovej zavedenie spoločného tlačiva pre priznanie štyroch miestnych daní, ktoré majú ročné zdaňovacie obdobie. Z toho vyplýva, že na jednom tlačive priznáte nielen daň za byt či dom, ale aj za stavbu alebo pozemok. „Daňovníkom sa týmto výrazne zjednodušila práca,“ tvrdí. V praxi to znamená, že daň vám vypočítajú na mestskom či obecnom úrade a vy tak nemusíte vyhľadávať jednotlivé sadzby dane za každú nehnuteľnosť, keďže každé mesto si stanovuje vlastnú. „Daňové priznanie je už len priznanie, pretože daňovník len priznáva, že má nejakú povinnosť,“ dodáva Bubeníková. To znamená, že vašou povinnosťou je správne vyplniť tlačivo a odovzdať ho na úrade, ktorý vás pri zlom vyplnení bude kontaktovať. K priznaniu môžete priložiť aj kúpnu zmluvu, list vlastníctva a iné podklady, ktoré sú rozhodujúce pri výpočte dane. „Údaje sa preverujú hneď pri osobnom podaní priznania podľa priložených príloh, ale aj podľa katastrálnej mapy či katastra nehnuteľností,“ hovorí hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

E-mail nestačí
Bežnou praxou je, že mestá a obce zvyšujú dane z nehnuteľností každý rok, vlani sa však trend spomalil a dane narástli len v 11 slovenských mestách, väčšinou krajských.

Ak ste sa teda vlani stali vlastníkom akejkoľvek nehnuteľnosti, pamätajte, že už máte iba dva týždne na podanie priznania. Aj napriek tomu, že daň vám po novom vypočíta mesto, mnohí si chcú výpočet preveriť. Daň za nehnuteľnosť vypočítate tak, že celkovú plochu vynásobíte sadzbou za štvorcový meter. „Podlahová plocha môjho podielu na chate je 20 metrov,“ priblížila nám naša čitateľka Kubová. Jej chata sa nachádza v Handlovej, ktorá stanovila sadzbu dane za stavby na 0,75 eura za rok. Alena Kubová tak za svoj polovičný podiel na chate zaplatí 15 eur.

Priznanie môžete odovzdať osobne, alebo poslať e-mailom či poštou. Ak sa však rozhodnete poslať priznanie e-mailom, rovnaké vyplnené tlačivo musíte poslať aj poštou, inak sa bude priznanie považovať za nepodané.

Ročné sadzby dane z nehnuteľnosti na rok 2014 nájdete tu: Pozrite sa, aké dane zaplatíte za byt, dom či garáž

Čítajte už dnes v prílohe PORADCA.

01 - Modified: 2005-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Henkel naštartuje rast expanziou
01 - Modified: 2014-12-07 17:07:31 - Feat.: - Title: Z nikoho je hviezda. Vďaka šejkom 02 - Modified: 2014-11-23 17:04:06 - Feat.: - Title: Hrozba na východe. V železiarňach hrozí prepúšťanie 03 - Modified: 2014-11-12 17:29:41 - Feat.: - Title: Arabi bojujú o podtatranskú technológiu 04 - Modified: 2014-11-09 16:57:36 - Feat.: - Title: Nikto netušil, že komunizmus sa zrúti tak rýchlo 05 - Modified: 2014-11-05 17:00:17 - Feat.: - Title: Slováci, ktorí dobyli svet jogurtom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:06