StoryEditor

Akcie Váhostavu? Len ak by zaručili jeho kontrolu a výmenu vedenia

06.05.2015, 14:30
Autor:
turtur
Aká je hodnota akcií Váhostavu a oplatí sa ich veriteľom získať? Odborníci hovoria, že za súčasného stavu nie.

Drobní veritelia Váhostavu-SK sa môžu stať spolumajiteľmi tejto stavebnej firmy. Nezaplatené faktúry by mohli vymeniť za 49 percent jeho akcií. V snahe odvrátiť hroziaci bankrot spoločnosti takúto ponuku dal samotný Váhostav. „Návrh ponúknuť 49 percent akcií nezabezpečeným veriteľom prišiel zo strany akcionára,“ potvrdil generálny riaditeľ firmy Marián Moravčík. Menšinový balík by však veriteľom neumožnil vymeniť manažment firmy.
Okrem akcií Váhostavu veritelia môžu svoje nezaplatené faktúry vymeniť za hotovosť vo výške 50 percent svojej pohľadávky.

Razia polície vo Váhostave. Veritelia a niektorí politici povedali, že to bola fraška.        Snímka:  TASR/Michal Svitok

Pohľadávku by predal štátu

Oplatí sa veriteľom získať akcie Váhostavu? Akú majú hodnotu, keďže sa neraz spochybňuje? „Ceny akcií akéhokoľvek podniku nie sú fixné. Vyvíjajú sa v čase podľa okolností, či už ekonomických, trhových a iných,“ povedal v HNporadni Moravčík. „V situácii, keď Váhostav bol pred rozhodnutím, či sa dostane do konkurzu alebo do reštrukturalizácie, by ste asi ťažko našli niekoho na trhu, kto by ocenil akcie Váhostavu a mal záujem o ich kúpu,“ dodal.
Situácia okolo Váhostavu však bude podľa neho iná, keď záväzky, ktoré firma má, sa „rozložia v čase“. Časť do obdobia reštrukturalizácie (5 rokov) a časť do budúcich výnosov spoločnosti. „Ak by som bol ja na mieste veriteľa Váhostavu, ktorý sa rúti do bankrotu, predal by som svoju pohľadávku za 50 percent štátu, pretože v tomto prípade by mi boli akcie Váhostavu nanič,“ doplnil Moravčík.

Len ak by mal kontrolný balík

„Akcie Váhostavu by som pravdepodobne odmietol,“ hovorí vedúci právneho oddelenia M2 Business Ján Marônek. Dôvod? „Balík 49 percent je minoritný. To znamená, že bez väčšiny vo firme sa nedajú vymeniť ľudia v jej predstavenstve. To sú tí, ktorí podpisujú zmluvy za Váhostav a určujú, či firma bude hospodáriť so ziskom, so stratou, či bude na ňu viazaný majetok, či kontrahované zákazky nepredá, atď.,“ vysvetlil. Váhostav podľa Marôneka hospodáril v posledných rokoch so stratou, pričom dôvodov mohlo byť viac. Jedným môže byť ten, že zisky odtekajú prostredníctvom nákupu drahých služieb či dodávok od „spriaznených spoločností“. „Hoci Váhostav môže mať veľké zákazky, s dobrými maržami, v zisku nemusí zostať, lebo ten odchádza cez drahé alebo zbytočné či spriaznené nákupy. Váhostav je tak len ,prevádzková‘ spoločnosť, pričom majetok a zisky sa ukladajú na iný subjekt.“ To je však, ako povedal, len „jeho teória“, ktorá sa môže, ale nemusí zhodovať s realitou.

Akcie vs. hodnota firmy

Podľa generálneho riaditeľa Coface Juraja Jančiho cenu akcií Váhostavu síce ovplyvní výsledok reštrukturalizácie, ale závisieť bude hlavne od toho, či firma sa reštrukturalizáciou ozdraví, alebo by padla do konkurzu. Pripomína, že pri reštrukturalizácii ide vzhľadom na dohodnuté zákazky rádovo o vyššiu hodnotu spoločnosti, ako keby išla do konkurzu. „V konkurze sa speňažujú iba jednotlivé časti aktív. Spoločnosť stráca svoju hodnotu práve o tú sumu, ktorú predstavuje jej ,pridaná časť‘ vo forme zákaziek, existujúceho portfólia zamestnancov ich know-how a podobne,“ povedal Janči.
Trochu ináč to vidí Peter Belinský, ombudsman pre živnostníkov, malé a stredné podnikanie za KDH. Bankrot podľa neho nemusí znamenať, že sa Váhostav rozpredá do „poslednej skrutky“, ale môže sa predať inému akcionárovi. „Jeho hodnota je hlavne v tom, že má stavebné know-how a goodwill – zjednodušene povedané, vysúťažený objem zákaziek. Výťažok z bankrotu by preto mohol byť vyšší ako pri reštrukturalizácii.“ Bankrot, ako povedal, nemusí teda byť horším riešením. To by však mali posúdiť hlavne ekonómovia.


Čo majú veritelia robiť, aby dostali peniaze, alebo akcie Váhostavu?

„Na vaše otázky (HN) bude možné korektne odpovedať až po schválení vykonávacieho nariadenia vládou SR“.
           Odpoveď ministerstva financií


01 - Modified: 2007-05-25 11:17:00 - Feat.: 0 - Title: Česko tiež zažaluje EK pre zníženie emisných kvót
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:55