StoryEditor

Zrazili ste na ceste zviera? Tu je rada, ako riziko zmenšiť

28.09.2014, 13:30
Autor:
turtur
Na jeseň sa zvyšuje riziko kolízií s divou zverou. Po nehode treba pozorne skontrolovať celé auto. Napríklad aj nádrž, či z nej nevyteká palivo.

Dni sa skracujú, cesty sú mokré a šmykľavé, časté sú ranné hmly, znížená viditeľnosť, zvyšuje sa aj riziko zrážky so zverou a iných kolízií. Upozorňuje na to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.
Po prípadnej havárii však nestačí len vymeniť „pokrčené“ plechy. Riziko číha aj po oprave, najmä ak ju servis podcení. Trvajte preto na precíznom prehliadnutí vozidla, lebo z nádrže môže nebadane unikať aj benzín a vozidlo zhorieť.  

Ubrať plyn. Môže to zachrániť auto i život

„Motoristi by mali ubrať nohu z plynu a dodržiavať väčšie rozstupy medzi vozidlami. Predídu tak riziku havárií," povedala. Hlavne nadránom a podvečer je aktívna aj lesná zver a treba myslieť na to, že aj zviera ako je srnka, diviak, ale aj zajac, dokážu spôsobiť vážne poškodenie vozidla a zrážka s nimi môže skončiť aj tragicky. Zároveň však Baloghová dodáva, že vodiči by sa nemali snažiť týmto zvieratám vyhnúť vo vysokej rýchlosti, pretože následky šmyku môžu byť oveľa vážnejšie, ako kolízia s nimi.
V prípade zrážky so zvieraťom treba zavolať políciu, poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie, nie vziať si mŕtve zviera so sebou.



Pozor na divú zver

Nohu z plynu treba dať častejšie dole najmä v úsekoch, kde je okolo cesty les, ktorý nie je od komunikácie oddelený napríklad plotom. Pred niekoľkými rokmi na to doplatil aj autor tohto článku. Pri jazde po južnej Morave medzi Břeclavou a Lednicami, kde sú hlboké lesy a množstvo diviakov.
Hubári, ktorí sa vybrali „na lov“ hríbov, plašili zver a diviaky prebiehali cez cestu. Videl som ich v sto až dvestometrovej vzdialenosti. Spomalil som na 60 kilometrov za hodinu, ako vyžadovala dopravná značka. No zrazu sa diviak vynoril asi 20 metrov pred autom. Nebola šanca sa mu vyhnúť, či zabrzdiť. Rešpektovanie dopravnej značky ma nezachránilo. V prípade zveriat treba byť ešte viac opatrnejší ako k tomu vyzývajú značky.
Kto takúto situáciu nezažil, neuverí. Moment prekvapeni neumožňuje auto zastaviť ani pri pomerne pomalej a opatrnej jazde.
Diviaka som zrazil a odnieslo si to aj auto. Predné čelo, nárazník, blatník... Diviak, ktorý podľa poľovníkov vážil okolo sto kilogramov, ostal ležať na krajnici. Auto našťastie bolo pojazdé a dostal som sa s ním opatrne, pomaly, domov. Diviaka som nechal poľovníkom. 

Neoprávnené prisvojenie si cudzej zveri je totiž možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva. Hrozí za to odňatie slobody na dva roky, upozornila hovorkyňa.
Polícia podľa nej eviduje za minulý rok takmer 200 prípadov zrážky so zverou, za osem mesiacov v tomto roku je ich 110.

Auto mohlo zhorieť   

Ako napokon zrážka skončila? Auto mi v servise opravili. Ale pozor. Vodičom odporúčam, aby si pri takýchto nehodách veľmi starostlivo preverili kvalitu opravy svojho vozidla, či na ňom neostala skrytá porucha, ktorá môže vyústiť do tragédie. Plechy mi na aute vymenili a dva týždne som pokojne jazdil ďalej. Po tomto čase som však začal cítiť zápach benzínu. Až následne v servise zistili, že diviak, ktorý sa prevalil pri zrážke s autom pod celým jeho podvozkom, stlačil na ňom nádrž (na benzín), ktorá praskla. Cez malú, takme neviditeľnú škáročku v nádrži pretekal benzín. Auto mohlo kedykoľvek zhorieť. Nasledovala ďalšia oprava. Také zradné môžu byť na ceste „stretrnutia“ s väčšou zverou.  

Pozor na zberačov plodov

 „V neposlednom rade treba dávať pozor aj na jesenné poľnohospodárske práce, kde možno očakávať znečistenie vozovky od blata. Treba si dať  pozor aj na opadané lístie na ceste a s tým spojené nebezpečenstvo šmyku," odporúča Baloghová. Rôzne ovocie a plody lákajú podľa nej zberačov, ktorí často nechajú pri ceste pohodené bicykle, či káričky, okolo ktorých neraz pobehujú aj deti. „To je čistý hazard so životom. Najmenej, čo pre seba zberači môžu urobiť, je obliecť si reflexné vesty a zabezpečiť, aby neohrozovali ostatných," dodala Baloghová.  

tur/tasr 

01 - Modified: 2006-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Partnerom má byť rozumný nápad
01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 18:23