StoryEditor

Ako sa môžete vyhrať pri prerábke kúpeľne, očami architekta

13.12.2013, 14:02
Desať, dvadsať alebo tridsať rokov? Dĺžka života kúpeľne, teda najmä obkladov, býva rôzna. Tu je návod, na čo by ste mali pri výbere prihliadať.

Zatiaľ čo sa niektoré obkladačky opozerajú za dva alebo päť rokov, iné „neurazia“ ani po dvadsiatich. Do skupiny, ktoré vás rýchlo omrzia, patria príliš extravagantné alebo farebné kombinácie. Do tej druhej patria obklady v pokojných a neutrálnych farbách, no tie zas viete ľahko oživiť doplnkami z textilu. Trend kúpeľní smeruje k striedaniu farieb v štýle tón v tóne a ku kombinácii rôznych formátov. Veľkoformátové obklady sa kombinujú s klasickými veľkosťami a mozaikami, oživujú ich však aj ďalšie prvky, napríklad rezanie či dekoratívne špárovanie.

Elegantná alebo nadčasová?


Pomerne výrazne členitá kúpeľňa s výklenkom pri okne, kde je umiestnená práčka, patrí rodine so štyrmi deťmi. Tri z nich chodia do školy, v rannom zhone je tak nutné „prevádzku“ čo najviac uľahčiť a urýchliť. Dôležitou podmienkou malej kúpeľne, ktorú používa viac členov rodiny, je harmonické zladenie obkladov a dlažby. Aj keď si to mnohí neuvedomujú, aj tie priestor svojím spôsobom upokojujú. 

Ako to dosiahnuť? Jedna česká rodina kvôli tomu požiadala o radu dizajnéra Pavla Nováka. „Premýšľal som nad dvoma variantmi obkladov: elegantné verzus nadčasové. Cieľom bolo zariadiť svetlé, funkčné prostredie vytvorené bez rýchlo opozeraných výstredností, čiže jednoduchá, ale inšpirujúca kúpeľňa. Konečné slovo mali majitelia, ktorí dali prednosť nadčasovej sérii.“ Umiernená farebnosť i motív obkladu podporuje podľa Nováka rýchlu a jednoduchú farebnú obmenu kúpeľne pomocou farebných doplnkov či sanity. Novú farebnosť môže do kúpeľne vniesť aj farebne výrazná maľba stropu. Majiteľom v tomto prípade vyhovovala klasická biela.

Do kúpeľne s dvomi umývadlami, sprchovacím kútom a práčkou vo výklenku pri okne tak bola použitá sivohnedá dlažba, na obklad nadčasové obkladačky. Farebné dekoračné obkladačky kúpeľňu oživili. Takáto farebnosť je dokonca aj praktická: mama štyroch detí tak nemusí strážiť každú kvapku vody. Protišmyková dlažba zvyšuje bezpečnosť, textilné predložky bránia roznášaniu vody od umývadiel. Kúpeľňové skrinky v tmavočervenej farbe na neutrálnom podklade dvoch sivobéžových odtieňov príjemne vynikli, najmä vďaka lesklému povrchu čelných plôch.

Tipy nielen pre malé kúpeľne


Moderné veľké formáty obkladov, napríklad 30 × 60 cm alebo 60 × 60 cm, možno veľmi dobre použiť aj v malej kúpeľni. Na podlahu sa odporúča takzvaná kalibrovaná dlažba, ktorá sa pokladá s veľmi úzkou škárou vo veľkosti dvoch milimetrov. Vďaka nej bude plocha pôsobiť elegantne a priestor dokonca opticky zväčší. Menej škár sa tiež lepšie udržiava,“ upozorňuje architekt Novák. 

Malému priestoru pristanú svetlé farby, čo platí pre obklady aj dlažbu. Ak uložíte veľké obklady zvisle, budú pôsobiť dynamicky, naopak, obkladačky použité vodorovne priestor upokojujú. V malej kúpeľni oceníte vhodne umiestnené zrkadlá, pretože priestor opticky zväčšujú. Zrkadlo je možné použiť nielen na skrinky nad umývadlom, ale tiež na dvierka vysokých úložných skriniek, prípadne na dvere do kúpeľne. Do rodiny s deťmi však takéto riešenie ideálne nie je, tu pomôže aspoň lesklý povrch skriniek a dostatočné osvetlenie. 

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-10-23 21:30:36 - Feat.: 0 - Title: Na lanovky išlo tri štvrte miliardy korún
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 04 - Modified: 2024-03-12 08:30:44 - Feat.: - Title: Realitná kríza v Nemecku stiahla spoločnosť TAG Immobilien do straty 05 - Modified: 2024-02-29 22:52:10 - Feat.: - Title: Očakávaný predaj domov v USA sa v januári prekvapujúco znížil
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:34