StoryEditor

Chcete prenajímať byt? Nezabudnite na dane

07.05.2015, 16:33
Autor:
TASRTASR
Nezabudnite, že s prenájmom bytu, domu i pozemku sú spojené aj určité daňové povinnosti. Pozrite sa aké.

V prípade, že sa niekto u nás rozhodne prenajímať nehnuteľnosť, je povinný oznámiť to daňovému úradu, ktorý prenajímateľovi pridelí daňové identifikačné číslo. Na daňovom úrade sa treba registrovať najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúcom po mesiaci, kedy sa začala nehnuteľnosť prvýkrát prenajímať. Registračná povinnosť sa netýka toho, kto prenajíma len pozemok.

"U toho, kto popri príjmoch zo závislej činnosti, teda zamestnania, má aj príjmy z prenájmu bytu alebo domu, zamestnávateľ obvykle nemôže robiť ročné zúčtovanie dane. Ak totiž celoročné príjmy z prenájmu všetkých nehnuteľností sú vyššie ako 500 eur, prenajímateľ je povinný podávať daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb," upozorňuje daňová poradkyňa spoločnosti Accace Jana Klčová. Do výšky nájmu treba preto zahrnúť aj poplatky za prípravu daňového priznania, ale aj prenájom zariadení v byte, teda hnuteľných vecí, ktoré prislúchajú k nehnuteľnosti, energie a akékoľvek iné plnenia, ktoré sú zahrnuté v nájomnom.

Uplatnite si preukázateľné výdavky

"Pokiaľ sú platby za energie a ostatné služby dohodnuté oddelene, to znamená zvlášť za nájom a zvlášť za spotrebu všetkých energií a tieto služby platí nájomca priamo prenajímateľovi, podliehajú zdaneniu rovnako ako príjem z prenájmu. Znamená to, že aj akékoľvek iné služby spojené s užívaním tejto nehnuteľnosti, za ktoré platí nájomca priamo prenajímateľovi, sú u prenajímateľa považované za zdaniteľné príjmy. Platby, ktoré prenajímateľ následne uhrádza dodávateľom jednotlivých energií a ostatných služieb, si môže uplatniť ako preukázateľný výdavok, a to na základe vedeného účtovníctva alebo daňovej evidencie," doplnila daňová poradkyňa. Rovnako je to aj ak energie a ostatné služby hradí nájomca priamo dodávateľovi a zmluvný vzťah s dodávateľom energií má uzavretý prenajímateľ.

Bloky a faktúry si odkladajte

Prenajímateľ si môže uplatniť daňové výdavky, ktoré znížia základ dane. Od roku 2013 nie je už možné uplatniť si výdavky paušálne vo výške 40 % z príjmu. Všetky musia byť skutočné a preukázateľné. Potrebné je preto odložiť si všetky faktúry alebo pokladničné bloky priamo súvisiace s prenájmom. Prenajímateľ sa môže rozhodnúť, či ich bude spolu s príjmami evidovať prostredníctvom jednoduchého alebo podvojného účtovníctva. Ak sa rozhodne pre ktorúkoľvek možnosť, povinný je týmto spôsobom postupovať počas celého zdaňovacieho obdobia. Pokiaľ sa rozhodne viesť účtovníctvo, nebude sa považovať za účtovnú jednotku a nebude mať povinnosť pripraviť účtovnú závierku.

Ten, kto prenajíma byt alebo dom ako fyzická osoba - nepodnikateľ, zaplatí z prenájmu len daň z príjmov vo výške 19 % alebo 25 % podľa výšky základu dane. Podnikatelia, ktorí prenajímajú nehnuteľnosť napríklad na základe živnosti, okrem dane z príjmov z prenájmu musia platiť aj sociálne a zdravotné odvody.

01 - Modified: 2007-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavili na call centrum
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-24 08:41:05 - Feat.: - Title: Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov takmer stotisíc eur 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:03