StoryEditor

Bojíte sa, že prídete o majetok v dedičstve? Riešte to takto

17.10.2014, 12:20
Pokiaľ máte dediť majetok, notár a súd dohliadnu na to, aby ste nič pred nimi neutajili. Zákon vaše práva dostatočne chráni.

Dedičské konanie dokáže narobiť v rodine nemálo sporov a starostí. Rieši to aj naša čitateľka z HN Poradne, ktorej otec žil s inej domácnosti a mal tam ďalších potomkov. „Mám obavu, aby otcova priateľka nezamlčala jeho majetok, prípadne financie. Žije v jeho byte, nemá tam trvalý pobyt. Môže jeho veci rozpredať, alebo vybieliť bankový účet,“ robí si starosti.  

Dedí sa zo zákona alebo zo závetu

Ako jej radí advokát Róbert Bános, v prvom rade notár ako súdny komisár vykoná šetrenie v Notárskom centrálnom registri závetov. V ňom zisťuje, či je v ňom evidovaný závet poručiteľa - ak nie, potom prebieha dedenie zo zákona. „To, aby priateľka Vášho otca zamlčala jeho majetok nie je možné, aspoň z právneho hľadiska, keďže je povinnosťou súdu alebo notára obstarať údaje týkajúce sa majetku vášho otca ako poručiteľa.“

Súd môže dedičstvo zabezpečiť

Ak by to vyžadoval dôležitý záujem účastníkov, urobí súd aj bez návrhu neodkladné opatrenia. „Čiže zabezpečí dedičstvo najmä jeho uložením na súde alebo u uschovávateľa, zapečatením v poručiteľovom byte alebo na inom vhodnom mieste, zákazom výplaty u dlžníka poručiteľa alebo súpisom na mieste samom,“ radí advokát.  V rámci neodkladného opatrenia môže notár požiadať toho, kto má u seba veci nepochybne patriace poručiteľovi, kľúč od bytu poručiteľa, od iných miestností, priestorov alebo technické osvedčenie auta, či inú listinu umožňujúcu používanie predmetov z dedičstva, aby uvedenú vec zložil do úschovy u notára.

Účet po zosnulom len tak „nevybielia“

Ak má byť vykonaný zákaz výplaty z vkladu na vkladnej knižke, bežnom účte alebo inom podobnom účte, notár oznámi banke, ktorá vedie účet, že s účtom sa nesmie nakladať bez súhlasu súdu. V oznámení treba uviesť identifikačné údaje účtu. „Peniaze, ktoré podľa  boli uložené na účtoch vášho otca, ktoré má priateľka vybieliť, patria tiež do dedičstva, keďže do toho spadá majetok poručiteľa v čase jeho smrti, nie v čase začatia dedičského konania. To však len v tom prípade, ak váš otec bol na týchto účtoch vedený ako vlastník účtov, a jeho priateľka mala k účtom len disponentské právo,“ objasňuje Róbert Bános.

Priateľka otca momentálne užíva jeho byt bez nájomnej alebo inej zmluvy. Naša čitateľka sa môže na súde domáhať, už ako budúca vlastníčka, vypratania bytu podaním žaloby, ak by sa spoločne nedohodli inak.  


Ako a kto bude dediť 
– Dedenie upravuje Občiansky zákonník a konanie o dedičstve Občiansky súdny poriadok
– Ak neexistuje závet, dedí sa zo zákona.
– Keď manželstvo trvalo až do smrti jedného z manželov, najskôr sa vysporiadava bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) a až zvyšná polovica sa dedí rovným dielom medzi manželku a deti.
– Ak zosnulý nemal potomkov, v druhej skupine dedí manžel/manželka, rodičia poručiteľa a tí, ktorí žili so zosnulým aspoň počas jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti.
– V tretej skupine dedia poručiteľovi súrodenci a opäť osoby, ktoré s ním žili počas aspoň jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti. Ak niektorí zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.
– Vo štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti, čiže poručiteľovi ujovia, strýkovia a tety.

01 - Modified: 2006-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VW Golf opustí Brusel
01 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:45