StoryEditor

Kreditné karty vám môžu prekaziť cestu k úveru. Takto si zvýšite bonitu

11.03.2015, 09:35
Autor:
zubzub
Nízka bonita vám môže v banke narobiť peknú šarapatu. Poradíme vám ako si zbytočne neznižovať.

Častým problémom býva pri získavaní rôznych pôžičiek napríklad kreditná karta. Nemusíte ju vôbec využívať, stačí, že ju máte vydanú a už na vás banka môže pozerať ako na klienta, ktorý má nižšiu bonitu. Znamená to, že k dobrým úrokom sa len tak ľahko nedostanete.

Ďalším problémom môže byť nastavené povolené prečerpanie na účte. Preto ak tieto „výhody“, ktoré vám ponúka banka nevyužívate, jednoducho ich zrušte. Ako radí Maroš Ovčarik výkonný riaditeľ Finančného kompasu, vyhodnocovanie bonity je v každej banke individuálne. Od výsledku bonity je závislá nielen výška schválenej hypotéky či úveru, ale aj podmienky.  „Čím je vyššia bonita, tým je vyššia šanca získať vyššiu hypotéku a za lepších podmienok." 

Mínus = riziko pre banku

Na bonitu vplýva aj to, či máte zamestnanie. Ak ho nemáte, s úverom z banky sa môžete rozlúčiť. No môže sa vám pokojne stať, že banka vám pôžičku zamietne aj napriek tomu, že zamestnaný ste a máte aj celkom slušný príjem. Pýtate sa, ako je to možné? Najčastejším dôvodom je mínus. Ten nemusí byť aktuálny. Stačí totiž, že ste sa kedysi v minulosti dostali do červených čísel a to i len jeden cent a banka vás môže vyhodnotiť ako rizikových.

To, že niekomu ručíte za úver môže tiež pekne zakývať s vašou bonitou. Znamená to, že ste pre banku rizikovejší klient a preto nemusíte dostať úver v takej výške, ako by ste si predstavovali.

Príjem? nevypovedá nič o vašej bonite

Hoci príjem je zrejme najrozhodujúcejší faktor pri schvaľovaní pôžičky nič nevypovedá o vašej bonite. Ak teda chcete banku presvedčiť o svojej platobnej disciplíne založte si účet, na ktorý si nechajte posielať pravidelnú výplatu. Banka si tak skontroluje, či vám naň chodia pravidelne peniaze, z ktorých vám bude sťahovať splátku. Automaticky vás pri schvaľovaní úveru označí ako „známy klient“ čo vám môže výrazne znížiť úrok.


Toto vám môže bonitu zvýšiť:

- vyšší plat v zamestnaní
- úspešné podnikanie a dosiahnutie zisku
- viac preukázateľných príjmov 
- uzatvorenie manželstva so solventným partnerom
- pravidelná finančná rezerva na účte
- dobrá úverová história pri čerpaní úverov
- vlastníctvo nehnuteľnosti či vlastné finančné zdroje

Čo vám môže bonitu znížiť:

- ručenie za pôžičku 
- časté čerpanie peňazí na kreditku či kontokorent
- prílišná zadĺženosť klienta
- meškanie so splátkami existujúcich pôžičiek
- nezamestnanosť či nízky príjem
- viac nezaopatrených detí v rodine
- optimalizovanie príjmov u podnikateľov

Zdroj: Partners Group SK, Financnykompas.sk

01 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 02 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov 03 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:38