StoryEditor

Nájomných bytov niet. Experti tvrdia: chce to impulzy štátu

17.02.2014, 16:05
Ako nakopnúť trh s nájomnými bytmi? Asociácia realitiek má podnety ako ho rozvinúť, buď výstavbou nových, alebo s využitím starších bytov.

Trh s nájomnými bytmi spí. Niet sa čo čudovať. Veď tvorí na Slovensku len tri až štyri percentá z celého bytového komplexu. Vláda však chce nájomný trh naštartovať viacerými opatreniami. Medzi iným aj novým zákonom o krátkodobom nájme bytov. Ten by mal definovať napríklad trvanie nájomného, výšku peňažnej zábezpeky, jej vracanie, ale aj formu, či podmienky nájomnej zmluvy.

Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska má tiež svoju predstavu, ako by sa mohlo „nakopnúť“ a rozvinúť nájomné bývanie. Podľa prezidenta asociácie Jána Pálenčára prišla ich organizácia s viacerými podnetmi a postrehmi. Asociácia rozdelila navrhované postupy do viacerých celkov. „Tie sa vzájomne nevylučujú. Naopak, môžu sa aplikovať súčasne, ale aj postupne či jednotlivo,“ dodáva prezident.

Ako by sa teda mohlo viac naštartovať nájomné bývanie? Tu sú podnety asociácie realitiek. 

1. Výstavba nových štátnych bytov

Priama výstavba bytov v réžii štátu – šlo by o najpriamejšiu podporu nájomného bývania. Vzhľadom na to, že štát má vlastné analýzy o dostupnosti nájmov, cestovaní za prácou a o situácii zamestnanosti v jednotlivých krajoch, vie takúto výstavbu presne nasmerovať do určených regiónov.

2. Prenájom bytov figurujúcich na trhu

V mestách, kde súkromné spoločnosti postavili nové byty, ostala časť bytového fondu v novostavbách nepredaná, najmä vzhľadom na sťažený predaj v krízových a pokrízových rokoch. Novou legislatívou by sa mohlo pre súkromné firmy zatraktívniť prenajímanie týchto voľných kapacít. Základ je definovať zákonom nájomné vzťahy medzi oboma stranami, vrátane kombinácie s ekonomickou motiváciou, napríklad zrýchleného odpisu nehnuteľnosti.

3. Výstavba nových nájomných bytov

Začať novú výstavbu podľa podmienok vychádzajúcich už z navrhovaného zákona na podporu nájomného bývania. Vhodnou formou by mohla byť výstavba v podobe PPP projektov, kde by sa štát nepodieľal na výstavbe priamymi finančnými prostriedkami, ale napríklad štátnym pozemkom. Každý projekt by musel spĺňať vopred definované podmienky vyplývajúce zo zákona. Napríklad projekt by mal mať od 15 do 80 bytov, maximálna výmera by bola 100 štvorcových metrov a byty musia byť určené na nájom minimálne 15 rokov. Uplatnil by sa pritom aj režim zrýchleného odpisu nehnuteľnosti.

4. Financovanie projektov zo štátneho fondu

Štát by poskytoval výhodné úvery z Štátneho fondu rozvoja bývania. Vlastný kapitál by mohol byť napríklad len 20 percent, pričom zvyšných 80 percent by sa financovalo z fondu. Asociácia realitiek navrhuje, aby sa financovanie z fondu uvoľnilo až po kolaudácií nehnuteľnosti a využilo by sa aj zabezpečenie touto nehnuteľnosťou. Výstavbu by developer preklenoval krátkodobými úvermi v komerčných bankách, aby sa znížilo riziko zneužitia štátnych financií.

01 - Modified: 2006-01-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko si neplní záväzky voči EÚ
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 05 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:28