StoryEditor

Vyhoďte televízor a vyfarbite steny. A práca vám pôjde od ruky

09.10.2013, 18:53
Podávať v práci dobrý výkon, byť kreatívny, sústrediť sa. To od zamestnancov požaduje každá firma. Do veľkej miery k tomu prispieva zamestnávateľ.

Podávať v práci dobrý výkon, byť kreatívny, sústrediť sa. To od zamestnancov požaduje každá firma. Do veľkej miery však k tomu prispieva zamestnávateľ samotný. Tým, aké pracovné prostredie vytvára. V kancelárii totiž trávime veľkú časť dňa. Odborníci tvrdia: nájsť jednotný systém platný pre kreativitu a výkonnosť zamestnancov nie je možné. Každý je totiž osobitý.

Na modrú zabudnite

Architekt Tomáš Svitek ale napríklad poukazuje na univerzálnu funkciu farieb. Tie takisto ovyplyvnia pracovný výkon. „Známe sú len základné a dobre známe atribúty, ako modrá farba tvorivosť znižuje naopak žltá na stenách kreativite aj nálade pomáha, zelená blahodarne vplýva na duševnú rovnováhu, červená stmeľuje kolektív,“ vysvetľuje.

„Nielen vedomé, ale aj podvedomé vnemy sa odrážajú na psychickej pohode, ktorá je kľúčovým momentom k dobrému pracovnému výkonu,“ upozorňuje dizajnérka Veronika Strečková zo štúdia Klikali.sk

Záleži aj na vzťahoch

Na druhej strane však upozorňuje, že nie všetko je iba o dizajne. „Je to vždy aj o dobrých vzťahoch na pracovisku a spätnej väzbe z dobre vykonanej práce. Čoho dôkazom je aj to, že napríklad zamestnanci nášho zdravotníctva dokážu pracovať v takých priestoroch, v akých stále sú,“ argumentuje.

V každom prípade ale platí: na tom, kde pracujete, záleží. „K samotnej psychohygiene, zdravému pracovnému prostrediu taktiež nevyhnutne patrí i prostredie spĺňajúce požiadavky na jeho dosiahnutie,“ hovorí Svitek. Aby sa človek cítil v kancelárii príjemne, pohodlne a zdravo, je podľa neho nevyhnutné, aby poskytovala aj priestory, ktoré pomôžu k načerpaniu nových síl a energie. Napríklad kuchynka, bufetom alebo taktiež oddychová zóna.

Stará budova, starý nábytok

Dizajnér Krisztián Hruszkó však zdôrazňuje, že prvky v kancelárii použité sú individuálne, závisí to od charakteru práce a prostredia. „Ak je kancelária umiestnená do historickej budovy, tak high-tech kancelársky nábytok pôsobí skôr rušivo ako príjemne. Rovnako nemiestne pôsobí rustikálny, vyrezávaný pracovný stôl v malej miestnosti,“ vysvetľuje pre HN. A dodáva, že že v „office" nesmú byť použité prvky, ktoré odpútavajú pozornosť od práce. Napríklad televízor.

Hruszkó tvrdí, že napriek jasným trendom v office dizajne, kancelárie podliehajú móde určite menej než byty. „Kancelársky nábytok neprešiel takým zásadnými zmenami ako bytový, no mnohých aspektoch majú veľa spoločného. Používať prírodné a drahé materiály (ako kameň, masív, koža, sklo alebo antikor) je „in“ a ešte dlho aj bude“. V posledných rokoch sa tiež stalo trendy skôr ukrývať technológie. „Súčasťou kancelárskeho nábytku už sú LED osvetlenia, sofistikovane schované kabeláže, ktoré umožňujú pripojenie na internet, elektrinu alebo audio systém,“ uzatvára Hruszkó.

Materiály, ktoré patria aj do práce. A sú nesmrteľné

Drevo – vo všeobecnosti veľmi prepychový, vzhľadom na neporovnateľnú cenu masívu a dyhy, avšak svojou prírodnosťou a teplým prírodným dojmom veľmi hodnotný materiál. Taktiež široké sú možnosti jeho spracovania, opracovania a formovania v interiéri. Je to súhra dizajnu, praktickosti a pozitívneho psychologického aspektu na človeka.

Sklo a kovový nábytok –  sklo sa hodí do akéhokoľvek priestoru. Vďaka svojej ľahkosti a priehľadnosti ho dokonca opticky zväčšuje, dodáva priestoru pocit subtílnosti, ľahkosti a reprezentatívnosti. V mnohých odtieňoch alebo povrchových úpravách i s bezpečnostnými fóliami proti rozbitiu. Pre mnohých ľudí je však chladné a neosobné.

V prípade kovu ide väčšinou o doplnkový materiál využívaný na kovaniach, úchytkách alebo podnožiach, v súčasnosti vo veľkej miere i na osvetleniach industriálneho charakteru. V niektorých prípadoch i kovový stolík alebo pergola ako akcentujúci prvok interiéru, šperk.

Koža – honosný a najdrahší poťahový materiál. Používa sa predovšetkým na kancelárskych kreslách a sedacom nábytku. V súčasnosti badať trend mikroperforácie kože, na dosiahnutie potrebnej prievzdušnosti a pohodlia pri sedení, filtrácie potenia sa. Ekonomickejšou alternatívou syntetická koža (ekokoža), dostupná cenou, jednoduchou údržbou a farebnou stálosťou, trvácnosťou a oteruvzdornosťou.

Textil – veľké obrodenie prežíva v podobe tapiet, kde má široké spektrum povrchových, farebných a vzorových vyhotovení. Bohaté využitie v záclonách a závesoch v kvalitnom prevedení a vo vytváraní rôznych efektov od odleskov, metalickosť cez riasenie až jeho obrovskú variabilitu prevedenia napríklad v závesoch cez dve podlažia v jednom celku.

01 - Modified: 2005-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staré oleje ako nové
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:22