StoryEditor

Štát odpúšťa platby za pôdu pod domami. Ale určil ich plochu

07.07.2014, 00:00
Majitelia pozemkov ušetria pri stavbe aj tisíce eur. Za postavenie rodinného domu na poľnohospodárskej pôde už totiž platiť nemusia.

Zdá sa mi, že je to taká menšia „divočina“, reagoval na zmenu legislatívy, ktorá odpúšťa poplatky za postavenie rodinného domu na poľnohospodárskej pôde, predseda družstva v Šenkviciach Karol Motyka. Kým ešte nedávno vláda sadzby zvyšovala, teraz poplatky odpúšťa. 

Ohrozené vinohrady 

Kto si chce mimo zastavného územia obce, hoci aj na kvalitnej pôde, či dokonca vo vinici, postaviť rodinný dom, od 15. júla nebude už musieť za to štátu platiť. Stavebníci tak môžu ušetriť stovky, ba až tisíc eur. V prípade stavby v malokarpatskej vinohradníckej oblasti ušetria až do 25-tisíc eur. „Ak si niekto zmyslí, že bude stavať na vzdialenejšej parcele, ako si tam zabezpečí inžinierske siete? Ako sa dohodnú vlastníci pozemkov, ak ich je na jednu parcelu niekoľko?“ pýta sa Motyka. 

Bola by to devastácia

Podľa nových pravidiel majitelia viníc pri stavbe rodinného domu môžu ušetriť za každý štvorcový meter až sto eur. Taká je totiž zatiaľ sadzba za vyňatie tejto pôdy na nepoľnohospodárske účely. Hlavnú architektku Bratislavy Ingrid Konrad prekvapuje veľkosť plochy domov, ktoré je možné postaviť. „To by v Bratislave znamenalo úplnú devastáciu vinohradov, ktoré by zmizli,“ ragovala na možnosť bezplatného stavania na ploche 150 až 250 metrov štvorcových.  

Len ak je územný plán 

„Na jednej strane chránime pôdu, ale na druhej boli prípady, keď sú napríklad vinice evidované aj v intraviláne obce. Tam je potom problém s individuálnou výstavbou,“ hovorí minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD). „Prísnou ochranou pôdy by sme zamedzili rozvoju obcí v tom, že by nemohli stavať. Hľadali sme preto kompromis, ako by sa dala chrániť pôda a zároveň neznemožnila sa individuálna bytová výstavba,“ dodal šéf agrorezortu. Tento kompromis našla vláda práve v tom, že stavebníkov oslobodila od poplatkov za stavanie na poľnohospodárskej pôde. Zároveň stanovila limity na veľkosť pôdorysu rodinného domu. Kto ho ale prekročí, za nadmernosť si priplatí.    


                                              Čo dnes nájdete v prílohe Podnikanie

 

Ako sa menia poplatky za stavby rodinných domov na poľnohospodárskej pôde

Za aké veľké rodinné domy nebude treba platiť

Aké ďalšie stavby sú oslobodené od poplatkov 

Čo hovoria na zrušenie odvodov farmári a experti HN

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN. 

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

01 - Modified: 2006-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prichádza televízia cez telefónne linky
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 21:15