Trus hlodavcov či hmyzu, zámotky a pavučiny. Aj taký pohľad sa naskytol inšpektorom veterinárnej a potravinovej správy pri februárových previerkach hygieny a bezpečnosti potravín u ich výrobcov a predajcov. „Výskyt trusu hlodavcov v sklade surovín, na palete a pod paletou, za chladiacim zariadením, v sklade surovín, múky, či v miestnosti pre zamestnancov. Znečistené drevené konštrukcie na chlieb, prach a nečistoty v chladiacom boxe, spolu s nekrytými zákuskami a anglickou slaninou...,“ približuje zistenia inšpektorov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy informácia z februárových previerok hygieny a bezpečnosti potravín. Najväčšie nedostatky sa budú riešiť v správnom konaní. Preto nie je zatiaľ možné uviesť konkrétne prevádzky.
Pozreli sme sa na čistotu košíkov
Aj na nákupných vozíkoch zistili inšpektori trus hlodavcov, či vtákov. A tak sme sa uplynulý víkend išli do viacerých predajní pozieť, či niečo podobné nájdeme. Obchody sme vybrali náhodne. Exkrementy sme síce nenašli, ale vo viacerých predajniach boli nákupné košíky špinavé. Evidentne nečistené aj niekoľko dní, či týždňov. „Ja si vždy dám do košíka reklamné noviny, alebo iný papier a až na to uložím nákup,“ zdôveruje sa nám v hypermarkete Carrefour dôchodca, pán Tobiáš. „Chodím nakupovať s vlastným košíkom, hoci viem, že sa to nemá,“ priznáva sa staršia pani v potravinách Moja samoška. Prečo to robí? „Je to pohodlnejšie, nákup si odnesiem v košíku až domov a aj hygienickejšie. Lebo košíky sú často mokré, alebo je v nich už „zažratá“ špina,“ dodala. Pred jednou z predajní Lidl sme videli, ako vodička dáva do kufra auta nákup aj s vozíkom. Ten jej evidentne patril, lebo nebol taký veľký, aký sa používa v týchto predajniach.
Pokuta až 8 000 eur
Hygienická situácia vo výrobe a predaji potravín sa nezlepšuje, hoci vláda tvrdí opak. Nedávno prerokovala správu o výsledkoch kontroly a konštatovala, že vlani bola situácia lepšia ako v roku 2012. Decembrové zlahynia výrobcov a predajcov potravín, keď až 18,1 percenta kontrol našlo na pultoch a v skladoch hygienické a iné nedostatky, kabinet zdôvodnil „predvianočným hektickým obdobím“. Po januárovom zlepšení sa však vo februári hygiena a bezpečnosť potravín prepadla ešte hlbšie ako v decembri. Potravinári odhalili nedostatky pri takmer každej piatej kontrole. Okrem nečistoty našli 22 druhov potravín po záručnej lehote. „Šesť mäsových výrobkov malo porušenú etiketu v časti, kde bol uvedený dátum spotreby,“ konštatuje februárová správa inšpektorov. Nedostatky objavili aj u predavačiek. Pri krájaní mäsových a pekárenských výrobkov niektoré nemali na rukách jednorazové ochranné rukavice, či pokrývku hlavy. Vo februári našli inšpektori nedostatky pri 591 kontrolách z celkového počtu 3 249. Uložili stovky pokút. Najvyššia bola 8 000 eur.