StoryEditor

Na celý dom či byt si už len tak nepožičiate

18.03.2015, 23:00
Do konca júna získa plnú sumu hypoúveru iba štvrtina žiadateľov. A podmienky budú ešte prísnejšie.

Dostať hypotéku na plnú výšku ceny domu či bytu je už aj dnes problém a bude to čoraz prísnejšie. „Opatrenie Národnej banky Slovenska síce nezatrhlo stopercentné hypotéky, avšak spustilo sprísňovanie podmienok v bankách,“ potvrdzuje pre HN Janka Pracharová, obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko. Týka sa to najmä úverov, pri ktorých parameter LTV (Loan-To-Value, teda pomer výšky hypotéky a hodnoty zábezpeky) presahuje 90 percent. „Do konca júna 2015 môže prefinancovanie
nad 90 percent získať iba každá štvrtá hypotéka,“ hovorí ďalej s tým, že vyššiu hypotéku majú šancu dostať ľudia najmä vo väčších mestách na čele s Bratislavou a Košicami. V menších mestách bude kompletné prefinancovanie čoraz ťažšie aj napriek nižším cenám nehnuteľností.

Záujem zrejme stúpne

Záujemcom, ktorí spĺňajú podmienky, pomôže hypotéka pre mladých so štátnym príspevkom. Keďže sa od apríla zvyšuje hranica príjmu na 1 193,4 eur, získa ju viac mladých ľudí. Štátnu pomoc však nehodnotia všetci ideálne, aspoň nie v podobe, akú teraz má. Podľa Petra Goliaša, riaditeľa INEKO, by mala byť bonifikácia hypoték zrušená, keďže pri rekordne nízkych sadzbách na trhu už stratila opodstatnenie. „Ak je verejným záujmom podporovať bývanie mladých alebo chudobných rodín, je efektívnejšie dávať priamu podporu týmto rodinám,“ hovorí s tým, že pri bonifikácii úverov je rizikom, že časť podpory využívajú banky, ktoré na ňu nie sú odkázané. Navyše bonifikácia podľa neho motivuje ľudí zadlžovať sa a nevyužívať napríklad nájomné bývanie. Ministerstvo financií však s tým, že by podporovalo výnosy hypotekárnych bánk, nesúhlasí. „Štátny príspevok sa poskytuje poberateľovi hypotekárneho úveru a slúžil a aj stále slúži na znižovanie úrokových nákladov tohto poberateľa hypotekárneho úveru,“ napísal rezort HN s tým, že všetky novely zákona o bankách súvisiace s poskytovaním štátneho príspevku boli pripravované tak, aby sa zlepšovalo postavenie poberateľov pri rokovaniach s bankou.


Čo dnes nájdete v prílohe Reality na tému Koniec éry 100-percentných hypoték

- článok o sprísnení podmienok, ktoré odštartovalo odporúčanie Národnej banky Slovenska
- rady, ktoré vás priblížia k vlastnému bývaniu
- rozhovor s Vierou Schleifovou z Hypo Consulting
- zmenu štátneho príspevku pre mladých
- poplatky, ktoré vás neminú pri kúpe nehnuteľnosti
 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. vo štvrtok 19. marca 2015) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Celý rozhovor Vierou Schleifovou z Hypo Consulting nájdete tu.
Článok o sprísnení podmienok, ktoré odštartovalo odporúčanie Národnej banky Slovenska nájdete tu.

01 - Modified: 2007-04-17 12:06:00 - Feat.: 0 - Title: Valentovič si ako Pilát umyl ruky nad redukciou nemocníc
01 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 04 - Modified: 2024-03-22 13:31:25 - Feat.: - Title: SaS kritizuje pomoc vlády s drahými hypotékami: Riešenie je zlé a ľuďom nepomáha 05 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:32